Leraar werkt door tijdens zomervakantie

Peiling CNV: Docenten besteden twee weken aan achterstallig onderhoud

VAN ONZE REDACTIE ONDERWIJS

Zo goed als alle leraren op de basisschool en in het voortgezet onderwijs werken door tijdens de zomervakantie. Uit een peiling van vakbond CNV Onderwijs onder zijn leden blijkt dat leraren in de grote vakantie gemiddeld twee weken aan het werk zijn. Meestal doen ze dat in de eerste en in de laatste week van de schoolvakantie, maar het komt ook voor dat leraren het werk spreiden over de zes weken dat ze niet voor de klas staan.

Meer dan de helft van de leraren zegt dat doorwerken nodig is omdat ze gedurende het schooljaar niet toekomen aan bepaalde taken, zoals de administratie en dossiers lezen. In de vakantie trekken ze tijd uit voor achterstallig onderhoud, maar ze zijn ook bezig met de voorbereiding voor het nieuwe schooljaar.

Aanleiding voor CNV Onderwijs om een peiling te houden was dat er vaak wordt gedacht dat leraren heel veel vrije tijd hebben, zegt voorzitter Michel Rog. "We wilden nagaan hoe het werkelijk zit. En wat blijkt: heel veel onderwijzers vinden het normaal om in hun vakantie door te werken. Ze vinden dat het hoort bij hun vak en bij hun professionaliteit."

De helft van de ondervraagde leraren zegt het niet erg te vinden om door te werken, zolang ze daar zelf voor kiezen. Eén op de tien docenten zegt tijdens de vakantie te moeten doorwerken in opdracht van de schoolleider.

Rog: "Als leraren ertoe verplicht worden, dan roept doorwerken weerstand op." Dat heeft er volgens de vakbondsvoorzitter mee te maken dat leraren niet van bovenaf voorgeschreven willen krijgen hoe ze hun werk en tijd moeten indelen. "Zij kennen hun leerlingen het beste en weten daarom ook heel goed wat ze moeten doen om goed onderwijs te geven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden