Leraar mbo lager opgeleid en vaak afkomstig uit bedrijfsleven

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Leraren in het middelbaar beroepsonderwijs staan met steeds minder opleiding voor de klas. Dat komt doordat oudere, hooggeschoolde docenten vertrekken. Hun vervangers hebben vaak een lagere opleiding achter de rug.

Hanne Obbink

Die trend dreigt zich de komende jaren voort te zetten. Want bijna een derde van het mbo-personeel is 55 jaar of ouder en wordt dus binnen tien jaar vervangen. Dat blijkt uit een analyse van het CAOP, kenniscentrum op het gebied van arbeidsmarkt en overheid.

Nu al heeft bijna 15 procent van de mensen die onderwijs verzorgen in het mbo geen lesbevoegdheid. Driekwart van deze onbevoegden volgt ook geen opleiding om alsnog de vereiste papieren te halen.

Het mbo werft twee derde van zijn nieuwe docenten niet op de lerarenopleidingen of elders in het onderwijs, maar in het bedrijfsleven, de zorg of bij de overheid. Deze buitenstaanders hoeven geen lerarenopleiding te doen, maar kunnen volstaan met een cursus van vijfhonderd uur. Maar lang niet elke nieuweling volgt deze cursus.

De Onderwijsraad waarschuwde vorig jaar al voor de gevolgen daarvan. De kwaliteit van docenten loopt te sterk uiteen, en daardoor wordt de waarde van het mbo-diploma ondergraven.

De MBO Raad onderkent de risico's. Eind vorig jaar sloot die een akkoord met staatssecretaris Zijlstra van onderwijs over de professionalisering van lesgevenden in het mbo. In het akkoord is onder meer afgesproken dat het aantal leraren met een masteropleiding omhoog moet.

"Wij zijn heel blij met mensen uit het bedrijfsleven die in het mbo willen lesgeven; die hebben we echt nodig", aldus een woordvoerster van de MBO Raad. "Maar ook zij moeten uiteindelijk hun bevoegdheid halen."

In het mbo wordt steeds vaker in teams gewerkt met lager opgeleide instructeurs die hun werk doen onder toezicht van docenten, vervolgt de woordvoerster. "Maar dat doet niets af aan het belang van volledig bevoegde lesgevenden."

Opleiding moet beter

De opleiding voor mbo-leraren moet beter, daarover zijn alle betrokkenen het eens. Het mbo telt te weinig leraren met een mastertitel. Staatssecretaris Zijlstra laat binnenkort aan de Kamer weten hoe hij dat wil veranderen. Verder is de gewone lerarenopleiding vooral gericht op havo en vwo. En voor het mbo zijn andere vaardigheden vereist.

Studenten kunnen wel kiezen voor een specialisatie als mbo-leraar, maar die komt niet overal goed uit de verf. Zijlstra wil daarover afspraken maken met de opleidingen. En de meeste nieuwe mbo-docenten komen niet van een lerarenopleiding, maar uit het bedrijfsleven. De variëteit aan cursussen voor hen is te groot. De staatssecretaris en de MBO Raad willen daar meer lijn in brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden