Leraar De Haan wint van leerling De Jong

Crisisbeheersing gaat beter bij Heerenveen dan bij Cambuur

sc Heerenveen 2 SC Cambuur 0

Ooit hadden ze een leraar/leerling-relatie, gisteren stonden Foppe de Haan en Henk de Jong als collega's langs de lijn tijdens de Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur. Beide trainers worden dezer weken getest op het onderdeel crisisbeheersing en dat gaat oude rot De Haan voorlopig beter af dan z'n vroegere pupil. De 2-0-zege voor de thuisploeg was slechts een zwakke afspiegeling van het werkelijke krachtsverschil.

Blikte De Jong in de aanloop naar het kampioenschap van Friesland nog gretig terug op zijn gezamenlijke tijd met De Haan bij het Cios, na afloop van de derby waren er voor bespiegelingen van nostalgische aard geen plaats. Bij de trainer van Cambuur kwam de nederlaag keihard aan, vooral omdat deze zonder slag of stoot van Leeuwardense zijde tot stand kwam. Lijdzaam sjokten de bezoekers rond, nauwelijks te betrappen op een fatsoenlijke aanval.

"Dit is Cambuur-onwaardig", kon De Jong geen andere conclusie trekken. En dat deed zichtbaar pijn bij de man uit Drachten die volgens eigen zeggen nog wel perspectief ziet om het tij te keren. Na een derde van de competitie wacht zijn formatie echter nog steeds op de eerste zege en houdt het op de ranglijst enkel de laagvliegers van De Graafschap onder zich. Gezien het modderfiguur dat de ploeg gisteren sloeg, kan het weleens een lang en moeizaam seizoen worden.

De Friese derby werd deze keer in een decor van vallende (pompe)bledsjes afgewerkt gezien de herfstige staat waarin beide ploegen verkeren. Van de frisheid waarmee Cambuur de laatste seizoenen indruk maakte, is weinig meer over; bij de buren in Heerenveen ging het al niet veel beter. Verdwenen is de flair bij de club die populariteit genoot tot ver over de stadsgrenzen, de club die in één adem werd genoemd met Abe Lenstra, het Friese volkslied en tal van andere karakteristieke kenmerken die de vereniging een enorme gunfactor opleverden. Langzaam maakt die sympathie plaats voor het besef dat ook Heerenveen is verworden tot een keiharde bvo waar machts- en andere spelletjes worden gespeeld.

Niet voor het eerst ging in alle geledingen de afgelopen periode de bezem door de voormalige knuffelclub, waarbij bestuurders (zowel preses Jelko van der Wiel als stichtingsbestuursvoorzitter Anne Hettinga met in hun kielzog alle overige beleidsbepalers traden af) noch hoofdtrainer (Dwight Lodeweges) werden gespaard. Een nieuwe bestuurssamenstelling is nu in handen van formateur Sjoerd Feenstra, die al eens lid was van een tijdelijke Raad van Commissarissen en in Friesland en verre omstreken bekendheid geniet vanwege z'n ijshockeyende Flyers in de jaren zeventig en tachtig. De erfenis van Lodeweges is terechtgekomen bij oldtimer Foppe de Haan. Dat beiden goede bekenden zijn van clubmonument Riemer van der Velde, wiens mening nog steeds zwaar telt in en om het Abe Lenstra Stadion, is daarbij mooi meegenomen.

Na de magere bekerzege op Helmond Sport, door De Haan fijntjes omschreven als 'waardeloos', had de oefenmeester in de resterende dagen meer gepraat dan getraind. Dat de peptalks welbesteed waren, bleek op zondag. Werd de thuisploeg nog maar kortgeleden door Feyenoord op alle fronten afgetroefd, nu stond er een zelfverzekerd geheel.

Hoewel er op de 2-0-zege niets af te dingen viel, kwamen de treffers vanuit Heerenveens oogpunt enigszins gelukkig tot stand. Bij het eerste doelpunt werkte Dammers de bal op vrij curieuze manier in eigen doel, terwijl de overtreding die een half uur later de inleiding vormde tot de 2-0 verre van strafschopwaardig was. Scheidsrechter Liesveld liet zich echter foppen door Cavlan die net deed alsof hij zwaar werd geraakt door rechtsback Anderson, de zwakste schakel in de Cambuur-defensie. Het buitenkansje werd gretig benut door Mitchell te Vrede.

Tijdens de tweede helft, die ook schriftelijk afgedaan had kunnen worden, hield het Heerenveen-publiek zich vooral bezig met zingen. Uiteraard schalde naast het Friese volkslied het 'Foppe bedankt' door het stadion alsmede het onvermijdelijke 'Henkie, neem je rotzooi mee.' Daar was dit keer weinig aan gelogen. Aan De Jong de zware taak om van deze janboel toch nog iets ordentelijks te maken.

Rollator voor Foppe

De afzender was onbekend, maar zou weleens uit de Friese hoofdstad kunnen komen. Bij aankomst trof Foppe de Haan gisterochtend een rollator aan bij het Abe Lenstra Stadion. De 72-jarige oefenmeester kon de humor van de actie er wel in zien. "Het herinnerde me aan die keer dat ze voor een wedstrijd tegen FC Groningen in m'n tuin een pop in een leunstoel en een potje met geraniums hadden neergezet. Dat vond ik toen hartstikke leuk." De Haan vindt het nog steeds veel te vroeg voor een positie achter de geraniums, maar heeft met het thuisfront wel de afspraak gemaakt dat hij maximaal tot de kerst de vacante trainersfunctie bij Heerenveen invult. Na de winterstop moet er een nieuw gezicht voor de spelersgroep staan. "Zo is het afgesproken en zo gebeurt het ook", liet De Haan er geen twijfel over bestaan dat zijn inzet slechts van tijdelijke aard is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden