Leo Fijen: zorg als kerk dat nabestaande geëerde gast is

Pas na het schrijven van zijn boek ’Het wonder van Maartensdijk’ (2001) kreeg Leo Fijen in de gaten dat hij wat al te kort door de bocht was gegaan – ’te makkelijk en eenzijdig’. Het succes van de bloeiende parochie was niet allereerst te danken aan een charismatische priester, maar aan ’oog voor de scharniermomenten’, zegt hij nu.

Voor een nieuw boek interviewde hij 80 parochianen, waarvan de helft nieuwelingen of ’terugkeerders’. Daar weer de helft van, zegt Fijen – het katholieke gezicht van de KRO en bekend van Kruispunt – wist de kerk te vinden na een geboorte, het vormsel, bij een huwelijk of rond een sterfgeval. „De man die nu vicevoorzitter van het kerkbestuur is, was in geen jaren in de kerk geweest, een verloren schaap. Toen overleed zijn vrouw. Hij voelde zich in de kerk geen lastpost maar een geëerde gast.”

Volgens Fijen moet een kerk juist dan kwaliteit bieden. „In het Kaski-onderzoek ziet u hoe positief Nederlanders aankijken tegen een kerkelijke uitvaart. Voor de kerk is dat belangrijk te weten. Natuurlijk hebben de vrijwilligers het druk en de priester ook, maar hier past een goede voorbereiding, luisteren, persoonlijke aanpak, geen voorgedrukte boekjes. En geen slecht zingend koor.”

Fijen leert verschillende lessen uit het succes van ’Maartensdijk’. „Kerken bieden zichzelf vaak in haar geheel aan, met álle activiteiten. Niet doen! Een kerk heeft juist kleine groepen nodig en informele leiders die mensen aan zich binden. En een aanbod van kortdurende, collectieve ervaringen – zoiets als Taizé of de Wereld Jongerendagen.”

En, zegt Fijen, vorm een rouwgroep die de ’sprakeloosheid rond de dood doorbreekt’. „Niet met seculiere troost – ’wat zul je het moeilijk hebben’ – maar met woorden over God. Dáár komen mensen voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden