Reportage

Lenteweer? Tijd om de boot uit de winterslaap te halen

Meubelmaker Roel van Kuijk haalt alvast zijn boot op bij de jachthaven om mee naar de Amsterdamse binnenstad te varen. Beeld Jean-Pierre Jans
Meubelmaker Roel van Kuijk haalt alvast zijn boot op bij de jachthaven om mee naar de Amsterdamse binnenstad te varen.Beeld Jean-Pierre Jans

Met de stuwende kracht van een wielsysteem laat David Herout (37) een donkergroen vaartuig uit de loods glijden. Hier bij een haventje aan de rand van het Amsterdamse Bos stoomt hij jachtboten klaar voor de lente.

Naïm Derbali

"Ik werk het liefst buiten aan de boten, zeker met dit stralende weer", zegt Herout - zwarte overall en het haar in een staartje. Onder de eerste voorzichtige oprisping van het voorjaarszonnetje lijkt hij weer tot leven te komen. "Heerlijk."

Een negen meter lange sloep gaat het water in, maar eerst wordt die nog onderworpen aan een grondige schoonmaak- en schilderbeurt. Zo liggen er nog drie te wachten tot ze na een lange winter opnieuw het water op gaan. In zijn pauze geeft Herout, een sigaret in de mond, zich op een bankje over aan de zonnestralen. "Met de twintig graden op komst, dit weekend, willen velen nog wat met hun boot."

Goedkeurend gaat de duim van een voorbijganger omhoog terwijl Herout één voor één stootkussentjes aanbrengt op de sloep. Het is Tim Klijn (59), de eigenaar van Davy en Orsted, het bootbedrijf dat momenteel drukke tijden kent. Ze bouwen en onderhouden schepen voor booteigenaars uit de regio.

Deze week werden alweer acht boten 'uit hun winterslaap gehaald'. "Het is een gekkenhuis", zegt Klijn. "Een maand geleden lag het meer nog helemaal dicht met ijs, en was er van varen nog geen sprake. Nu staat de telefoon roodgloeiend, door klanten die om hun boot vragen." Met een grijns: "Maar we overleven het wel."

Er kletst water tegen de steiger, en Klijn, die al zijn hele leven 'in de boten zit', tuurt over het uitgestrekte blauw van de Nieuwe Meer. Hij is trots op zijn werkplek. "De omgeving maakt de boot, zeg ik altijd. Het is net als met een huis: beter een lelijk huis in een mooie wijk, dan een prachtig pand in een slechte wijk. De omgeving maakt dat je er lekker leeft. Zeker met het zonnetje erbij."

Kriebelen

Vanaf het bospad nadert een fietser, die zoekend naar de boten van Klijns bedrijf kijkt. Meubelmaker Roel van Kuijk (53) komt zijn witte motorsloep ophalen. Sinds oktober ligt die hier in de winterstalling: een verwarmde loods waar op de boot werd toegezien. "Elke Amsterdammer kent het beeld van de half gezonken boten in de binnenstad", zegt hij. "Dat wil ik voorkomen."

Zou hij de boot een winter lang onaangeroerd in de binnenstad laten, dan zou dat risico's met zich meebrengen, zegt Van Kuijk, terwijl hij het zeil voorzichtig wegtrekt. "Ik heb het weleens gedaan, maar toen trof ik er op een gegeven moment twee Oost-Europeanen in aan. Ze lagen er gewoon te slapen."

De meubelmaker voelt het al weer 'kriebelen', zegt hij. "De varende picknickmand, noem ik het ook weleens. In de zomer is het gewoon heerlijk om met een drankje en een hapje over de grachten heen te varen." Een sleutel draait in het contact - hij gaat alvast richting de binnenstad. "Jongens, tot ziens, en een goed seizoen!", wenst hij Klijn en Herout boven het brommende motorgeluid van zijn sloep heen.

Eindelijk is daar het eerste echte voorjaarsweekend. De watersporters komen al in de stemming en halen hun boot uit de loods.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden