Update

'Lenteoffensief' Taliban: doden bij diverse aanslagen

Afghaanse politie vanmorgen in de ambassadewijk in Kabul. Beeld AFP
Afghaanse politie vanmorgen in de ambassadewijk in Kabul.Beeld AFP

Talibanstrijders hebben vandaag op diverse plaatsen in Afghanistan aanvallen uitgevoerd. Ze verklaarden te zijn begonnen met hun jaarlijkse lenteoffensief en de aanvallen maanden van tevoren te hebben gepland. Minstens drie strijders kwamen om. Over andere slachtoffers is niets bekend.

De woordvoerder van de Taliban zei dat de acties een vergelding waren voor de verbranding van korans op een NAVO-basis in het Aziatische land. Ook de moordpartij die een Amerikaanse militair onder Afghaanse burgers aanrichtte en video's waarop te zien is hoe Amerikaanse mariniers hun blaas legen op een dode Talibanstrijder, hebben de Taliban volgens de woordvoerder tot het offensief aangezet. De Taliban hebben inmiddels meer aanslagen in Afghanistan aangekondigd.

Khalili
Mohammad Karim Khalili, een van de twee Afghaanse vicepresidenten, was volgens een woordvoerder van de Afghaanse inlichtingendienst doelwit van de aanslagen.

De drie leden van de groep die de woning van de vicepresident in het westen van de hoofdstad Kabul wilden aanvallen, werden gevangengenomen, voordat zij het huis bereikten. De drie hadden bomvesten, geweren en explosieven bij zich.

Rond half twaalf vanmorgen werden op diverse plaatsen in de hoofdstad Kabul aanvallen uitgevoerd waarbij zware explosies en geweervuur te horen waren. De aanvallers vuurden granaten af op onder meer de ambassades van Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland en een huis van Britse diplomaten.

Binnendringen
Verder zouden diverse aanvallers hebben geprobeerd het parlementsgebouw binnen te gaan. Ze werden tegengehouden door leden van de veiligheidsdiensten en parlementsleden en hun lijfwachten, die op de binnendringers schoten. De aanvallers namen wel een pand bij het parlementsgebouw in. Op het moment van de aanval was het parlement in vergadering bijeen.

In het oosten van Afghanistan deden vier zelfmoordterroristen een poging dood en verderf te zaaien op de luchthaven van Jalalabad. Ze werden bij de toegangspoort aangehouden. Daarbij bliezen twee terroristen zich op. De andere twee raakten gewond en werden gearresteerd.

In de oostelijke provincie Paktia bezetten opstandelingen een vier verdiepingen hoog pand bij het bureau van het hoofd van politie. Afghaanse troepen vielen het pand met een helikopter aan.
In de oostelijke stad Gardez vielen Taliban een opleidingscentrum van de politie aan. Daarbij zouden vier mensen gewond zijn geraakt. Ten zuiden van Kabul vielen strijders gebouwen van de overheid binnen, waaronder een politiebureau, en een NAVO-basis.

Ook in het noordwesten van het land waren de militanten vanmorgen actief. Daar werden bij een grootschalige aanval op een gevangenis door 300 Taliban, zeker 384 gevangenen bevrijd.

Professioneel optreden
De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan heeft zondag het optreden van de Afghaanse politie en andere veiligheidsdiensten tegen de acties van de Taliban zondag geprezen. 'Wij hebben een zeer professioneel optreden gezien', zei ambassadeur Ryan Crocker tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. 'Zij kunnen gebeurtenissen als deze zelf aan. Een duidelijk teken van vooruitgang', meende hij.

De aanvallen laten echter ook zien 'waarom we hier zijn', aldus Crocker. De Amerikaanse ambassade was tijdens de aanvallen gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden