Lentegeuren in de Provence

De mistral blaast de wolken weg en aan een staalblauwe hemel verschijnt een mild zonnetje: lente in de Provence. De bakermat van de aroma's doet zijn naam reeds nu alle eer aan. Een goed moment voor een culinair reisje op het spoor van Provençaalse geuren, nog net vóór het hoogseizoen losbarst.

door Anita Geurts

Water, wijn en olie, onder dit motto hebben de plaatselijke VVV's in de Provence aantrekkelijke programma's samengesteld. Een greep uit de folders met routes en activiteiten in de populairste vakantiestreek voor kampeerders, actieve senioren en fijnproevers.

,,Water betekent in een streek waar tijdens de zomermaanden bijna geen regen valt, rijkdom en macht. Aquaducten, bruggen en warmwaterbronnen speelden in de Romeinse tijd al een belangrijke rol'', vertelt Corinne Russo van het Office de Tourisme in Cavaillon. Papier- en oliemolens, looierijen, zij- en wolspinnerijen, ze werden en worden allemaal door waterkracht aangedreven.

Water is nog steeds belangrijk, nu ook in de populaire wellness-sector. Aix betekent in het Provençaals water en Aix-en-Provence is trots op zijn 101 bronnen en zijn authentieke lavoirs, stenen washuizen die vroeger middelpunt van de dorpsroddel waren. Thermaal- en hydrotherapie in Aix-en-Provence en Digne-les-Bains zijn een attractief alternatief voor een thalasso-kuur aan de Middellandse Zee. Wie de winterhuid wil afstropen, het winterspek te lijf gaan: nu is de ideale tijd voor een complete wedergeboorte. Tips over wellnesskuren bij www.visitprovence.com.

Gecombineerd met sport gaat zo'n 'renaissance' vlugger. Voor golfers werd de 'Golf Pass Provence', geldig op 13 golfbanen -van de kust tot in de Alpen- in het leven geroepen. Een brochure met tarieven en tips voor uitstapjes en plaatselijke specialiteiten is bij www.golfin-france.com verkrijgbaar.

Wandelen en fietsen

Op wandeltochten in het natuurpark Luberon kun je de ontluikende natuur op de voet volgen. Bloeiende amandel- en kersenbomen zorgen voor de eerste kleurspikkels, brem voegt er gele stipjes aan toe voordat lavendel het landschap uiteindelijk in een geurig violet onderdompelt. De lavendelmusea in Coustellet of in Cabrières en La ferme de Gerbeaud in Lourmarin tonen hoe les herbes de Provence de keuken verrijken maar ook als aromatherapie de gezondheid ten goede komen. Zijn hoogtepunt beleeft de lavendelgeur tijdens het festival Terre de Lavande begin juli in Ferrassières en Drôme (www.museedelelavande.com).

Wie liever door het garigue-heidelandschap langs olijfboomgaarden, cipressen en parasoldennen fietst of paardrijdt, kan de eerste rozemarijn, tijm en salie al ruiken. Ooit inspireerden het wildromantische Sainte-Victoire gebergte en het magische licht de schilder Paul Cézanne tot zijn teerste tintjes. Net als hij werd het fauvisme in Aix-en-Provence geboren.

Een cicadenconcert begeleidt ons op het 235 kilometer lange fietspad van Cavaillon naar Manosque, door dorpsjuweeltjes als Gordes en Ménerbes tot aan de 'Provençaalse Colorado', een imposant okergeel bergmassief. Fietsen kun je ook huren via www.cavaillon.com.

Salon-de-Provence was de woonplaats van Nostradamus. Zijn werkkamer is nog in de oorspronkelijke staat en kan worden bezichtigd. Het charmante restaurant La Salle à Manger was er in zijn tijd vast ook al en ziet eruit als een grote bonbondoos. Men serveert alle heerlijkheden die de Franse keuken te bieden heeft, van foie gras au caramel d'épices of croustillon d' agneau tot magret de canard à la sauce tamarinde. Hoogtepunt: les trois crèmes brûlées met tijm, lavendel en rozemarijn.

Olijfolie

Les Baux-de-Provence ligt schilderachtig op en tussen schrale kalkrotsen van het Alpilles massief. Hier bestaat de echte olijfolietraditie nog, inclusief het geheimzinnige waasje over fabricage en techniek. In de olijfoliemolens van Maussane-les-Alpilles perst men al sinds eeuwen de groene olijven en componeert er een fruitige olijfolie van. Net als bij wijn is de assemblage van de tot acht verschillende olijfsoorten belangrijk: de appellation AOC 1ère pression à froid vierge extra is het exclusiefste.

,,Gelukkig smaken olijven aan de bomen niet lekker en worden ze daarom niet stiekem geplukt'', vertelt André Bourguignon, een fanatieke olijfteler die zijn hobby en vakkennis graag met toeristen deelt. Wandeltochten door de olijfboomgaarden en bezoekjes bij oliemolens met proeverijen staan op zijn programma. Samen met de -trouwens Vlaams sprekende- kokkin van zijn hotel 'du Côté des Olivades' in Le Paradou kan de gast in de keuken typisch Provençaalse recepten met olijfolie leren koken. Alleen maar genieten van een aperitiefje met stokbrood met tapenade en olives cassées avec fenouil -gekneusde, in venkel, zout, citroensap en azijn ingelegde olijven - mag ook.

Meloenfeest

De Rhône-vlakte met zijn milde klimaat zorgt voor primeurs op het gebied van groente en fruit. Aardbeien, asperges en meloenen zijn de eerste lenteboden, daarna zwermen perziken (bijzonder lekker is de witte brugnon), kersen en abrikozen uit naar markten in heel Europa. Begin juli viert Cavaillon zijn meloenen met een eigen Festival du Melon. Op de Place du Clos wordt een markt met concerten, kookwedstrijden, optochten en allerlei attracties ingericht. Het Musée du Melon met eigen restaurant dient een meloenmenu op. Zoals meloen-beignet met foie de canard, bouillabaisse van coquilles, mosselen en langoustines in meloen gegaard, biefstuk met in gember gekookte meloen en tartaar van geitenkaas en meloen (www.restaurant-prevot.com).

Wijn

Ook als wijngebied heeft de Provence een goede naam. De wijngaarden zijn nog nauwelijks uit hun winterslaap ontwaakt, maar op de domeinen heeft men nu tijd voor wijncursussen en proeverijen. Omdat diversificatie ook in Frankrijk troef is, heeft het domein des Grands Devers in Valréas net zoals veel wijnboeren in de buurt gastenkamers -geclassificeerd met 3 aren- ingericht.

,,We hadden al gasten uit Zweden en Groot-Brittannië met wie we wandeltochten door het wijngebied maken en onderweg picknicken. Dan nemen we een kijkje bij de productie, degusteren in de wijnkelders en 'savonds proeven we onze wijn bij een diner met specialiteiten uit de streek'', vertelt Louis-Pascal Bouchard. Samen met zijn drie broers is de jonge wijnfreak innovatief bezig en hun rode Valréas Côtes du Rhône Villages 1999 werd met een Medaille d'Or bekroond (www.grandsdevers.com).

Delicatessen

Voor een smakelijk highlight zorgt St-Rémy-de-Provence, in de zomer pleisterplaats van de jeune haute-volée. Charmante steegjes, boulevards met lange platanenlanen, kleurige marktjes, op pleinen jeu de boules spelende Provençalen. Kortom, Zuid-Franse sfeer op zijn best. Het modernistische restaurant La Maison Jaune verwerkt in zijn menu 'dégustation provençale' (44 euro) alle exquise aroma's, kruiden en geuren tot een feestmaal. Hier proef je de Provence in alle details, tot de heerlijke calisson d'Aix, een zoet amandelgebak, toe (lamaisonjaune@wanadoo.fr).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden