Lennart Booij 'Veel kunstboeken hadden we niet'

SOFIE CERUTTI

Vandaag opent een tentoonstelling die u samenstelde over juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique. Ik dacht dat u politiek adviseur en bedenker van campagnes was?
"Dat wás ik. De afgelopen jaren werkte ik aan een proefschrift over deze kunstenaar. Na jaren politiek en maatschappelijk werk had ik behoefte aan verdieping, aan herbronning. Toen ben ik teruggekeerd naar mijn oude liefde. Ja, glas is mijn oude liefde. Als zestienjarige kocht ik op een rommelmarkt mijn eerste parfumflesje van Lalique."

Hoe komt een zestienjarige bij antiek glaswerk?
"Wij hadden thuis een boek in de kast staan: 'Leven met antiek'. Dat was het Boek van de Maand geweest bij ECI geloof ik. In elk geval stonden daarin voorbeelden van art deco en jugendstil die ik geweldig vond. Vanaf mijn vijftiende liep ik rommelmarkten af om het geld van mijn krantenwijk daaraan uit te geven."

Boek van de Maand, dat klinkt niet als een huis vol literatuur en kunstboeken.
"Nee, veel kunstboeken hadden we niet. Maar ik ging vaak naar de bibliotheek en kreeg af en toe boeken voor mijn verjaardag cadeau: Roald Dahl, Astrid Lindgren, Thea Beckman. En later literatuur: Wolkers eerst, vanwege de interessante seksscènes, daarna ook Mulisch en Hermans."

Voor de lijst. Vond u dat wat, het verplichte lezen?
"Je pakt dan boeken die je anders niet zo snel zou lezen. 'Eenzaam avontuur' van Anna Blaman bijvoorbeeld, waarin ik voor het eerst iets las over lesbische liefde. Ook toen, in de jaren tachtig in Breda, was dat best bijzonder."

Welk boek zorgde voor een omwenteling in uw politieke leven?
"Dat was 'Problemen der demokratie', van W.A. Bonger, uit 1934. Hij leerde me dat de politieke elite zich niet moet afzonderen - die neiging heeft een partijtop namelijk altijd. Bijna tegen de natuur in moet je zorgen dat er altijd ruimte is voor nieuwe opvattingen, anders ga je vroeger of later ten onder."

Dus richtte u Niet Nix op, een vernieuwingsbeweging binnen de PvdA. Later begon u met twee vrienden een bedrijf, BKB.
"Dat is wel ten koste gegaan van veel literatuur, want de eerste jaren werkten we dag en nacht. Toen het bedrijf in iets rustiger vaarwater kwam, kon ik weer af en toe een boek pakken. Van Amos Oz bijvoorbeeld, bij wie ogenschijnlijk kleine mensenlevens ongelooflijke diepgang kunnen hebben. Dat laat hij echt meesterlijk zien."

Lennart Booij (1970) is presentator, lobbyist, ondernemer en curator van de tentoonstelling over René Lalique in het Gemeentemuseum Den Haag, t/m 10 november.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden