Lening Wereldbank voor kolencentrale valt verkeerd

amsterdam – Een Wereldbanklening van 3,77 miljard dollar voor de bouw van de grootste kolencentrale van Zuid-Afrika stuit op veel verzet. Democraten in de VS uitten gisteren scherpe kritiek, omdat het project de effecten van klimaatverandering alleen maar zou verergeren, terwijl de Wereldbank streeft naar een schonere economie. Naast de Verenigde Staten, de grootste donor van de Wereldbank, keerden ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk zich tegen de lening van de bank.

Eskom, het grootste nutsbedrijf van Zuid-Afrika, is verantwoordelijk voor de bouw. Gisteren zei een woordvoerder tegen persbureau Bloomberg dat de kolencentrale essentieel is voor de energievoorziening in Zuid-Afrika en omringende landen. Het continent wordt vaak getroffen door stroomstoringen en veel inwoners kunnen geen gebruikmaken van elektriciteit.

„Zonder goede voorziening zullen de armsten van Zuid-Afrika nooit toegang krijgen tot energie en zal economische groei uitblijven”, verklaarde Obiageli Ezekwesili, de vertegenwoordiger van de Wereldbank in Zuid-Afrika, de lening. Bovendien, zo belooft de Wereldbank, wordt 260 miljoen dollar ervan gebruikt voor projecten in wind- en zonne-energie. „Het blijft balanceren tussen schone energie en economische groei”, vulde Robert Zoellick, president van de Wereldbank, aan. „Als we ontwikkelingslanden niet helpen in hun energievoorziening, wordt het moeilijk om in de toekomst een geloofwaardige partner te zijn bij het streven naar een duurzamere economie.”

Het Amerikaanse ministerie van financiën neemt geen genoegen met de verklaring. „Wij hopen dat de Wereldbank dit soort projecten niet meer zal subsidiëren, zonder dat er een duidelijk plan op tafel ligt hoe de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan”, aldus een verklaring .

Afgelopen jaar zegde de Afrikaanse ontwikkelingsbank al een lening van 2,77 miljard dollar toe voor de bouw van de kolencentrale die onderdeel is van een 63,3 miljard dollar kostend uitbreidingsplan van het elektriciteitsnet. 125 actiegroepen maken in een brief bezwaar tegen de lening, omdat de centrale geen stroom aan de armen geeft, maar dat alleen grote mijnbouwbedrijven ervan profiteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden