Lenie 't Hart adviseur bij nieuwe zeehondenopvang

Een ziek of gewond dier vier uur op transport: dat is volgens stichting A Seal niet de bedoeling van de zeehondenopvang in Nederland.

In het gebied Goeree-Overflakkee spoelen jaarlijks zo'n honderd zeehonden aan. Daarom wil A Seal nu een opvang openen in Stellendam. Dit moet het centrum worden voor zeehonden uit de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren.

"Het vangen en vervoeren is voor de dieren vaak stressvol", zegt Diederik van Liere, bioloog en voorzitter van de stichting. "De omgeving is heel anders dan hun natuurlijke habitat. Dieren raken overstuur, omdat de situatie voor hen onbeheersbaar en onvoorspelbaar is."

In het noorden wordt voorzichtig gereageerd. "In beginsel juich ik elk initiatief toe dat de zeehond in Nederland helpt. Wel moet de overheid, die de noodzakelijke ontheffing uitgeeft voor de start van deze opvang, beoordelen of het verstandig is of niet", zegt oud-staatssecretaris Henk Bleker, nu voorzitter van de Raad van Toezicht bij zeehondencrèche in Pieterburen. Bleker zet daarbij de kanttekening dat er al jarenlang dieren naar Pieterburen worden getransporteerd. "In de afgelopen vijfendertig jaar was het kennelijk geen probleem dat een aantal dieren naar het noorden werd vervoerd", zegt hij.

A Seal moet geen concurrent van Pieterburen worden, zegt bioloog Diederik van Liere. "Wij denken vooral in de sfeer van samenwerking. Ons 'strandingsgebied' strekt zich uit van de Belgische grens tot aan het Noordzeekanaal."

Lenie 't Hart, oud-oprichtster van Pieterburen, is door de A Seal aangesteld als adviseur. "Ik ga overigens niet aan het werk daar. Ze bellen mij voor de contacten die ik tijdens mijn werk heb opgedaan. Dierenartsen, biologen, mensen die hen kunnen helpen met de opvang", zegt 't Hart. Ze pleit ervoor dat de zeehondencrèches gaan samenwerken. "Hier gaat het niet om concurrentie. Je hebt toch ook meerdere vogelopvangcentra in Nederland?"

De nieuwe opvang in Stellendam zal enkele duizenden euro's kosten. De visafslag Stellendam heeft al een locatie beschikbaar gesteld waar jaarlijks zo'n zeventig dieren kunnen revalideren. Alleen de overheid moet het plan nog goedkeuren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden