lengboekbaan20zaterdag

New Venture wil zo veel mogelijk beginnende ondernemers een eind op weg helpen. Starters maken veelal dezelfde fouten.

„Innovatie is belangrijk om de economie van Nederland te versterken”, zegt Taco Bos van de ondernemerswedstrijd New Venture. „Maar in de praktijk zie je dat er bij het opstarten va een nieuw innovatief bedrijf veel mis kan gaan.”

New Venture is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, bedoeld om innovatief ondernemerschap in Nederland stimuleren. Van de vierhonderd startende ondernemers die aanvankelijk hun businessplan inleverde, gingen er afgelopen week tien door naar de laatste ronde. Onder hen Sander Koppelaar van Next2news en de zusjes Snoeker van 2style4you die op deze pagina hun verhaal vertellen.

„Doel van de wedstrijd is niet zozeer de beste ondernemer aan te wijzen, maar om zoveel mogelijk innovatieve starters zo ver mogelijk op weg te helpen”, legt Bos uit.

Starters maken nogal eens dezelfde fouten. Zo onderschatten ze de kosten en tijd die nodig is om een bedrijf op te zetten en richten ze zich maar op één aspect van de onderneming. „De ondernemer is bijvoorbeeld een technicus die weinig van het financiële aspect van de zaak af weet. Hij kan daardoor wel een goed product ontwikkelen, maar het niet aan de man brengen.” Het gevolg, zegt Bos, is een organisatie met ’hockestickmanagment’ – problemen worden opgelost op het moment dat ze zich voordoen. „Dat is een riskante manier van ondernemen, die tot faillissement kan leiden.”

Het opbouwen van een goed team kan dat soort situaties voorkomen, weet Bos. Tijdens de wedstrijd, die uitgespreid is over een aantal maanden, biedt New Venture daarom workshops en seminars aan de deelnemers aan waarin dat soort tips naar voren komen. Starters kunnen de zwakke punten van hun organisatie leren herkennen, en krijgen de methoden aangereikt om die te verbeteren. „Want om een goed ondernemer te zijn is meer nodig dan lef en keihard werken.”

Opvallend aan de wedstrijd is wel dat vrouwelijke ondernemers ondervertegenwoordigd zijn. „Dat is niet omdat vrouwen minder hard werken of geen lef hebben om voor zichzelf te beginnen”, weet Bos. Ook is ondernemen niet meer een mannenberoep: de gezusters Snoeker (zie kader) bewijzen dat ook de vrouwelijke ondernemers ver kunnen komen. „Maar innovatie gebeurt vaak op technisch gebied. En die wereld is een mannenbolwerk.”

De hoofdprijs van 25.000 euro wordt op 24 juni uitgereikt. Voor sponser EZ een klein relatief bedrag in vergelijking met wat het oplevert, stelt Bos. „Voor de beginnende ondernemer kan dat voldoende zijn om het bedrijf een kickstart te geven of om over te gaan op massaproductie. Kortom, om het verschil te maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden