Update

Lenferink haalde Benno L. op eigen gezag naar Leiden

Burgemeester Henri Lenferink. Beeld ANP
Burgemeester Henri Lenferink.Beeld ANP

Burgemeester Henri Lenferink heeft bewust in zijn eentje besloten de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in zijn stad te laten wonen. Hij heeft geen spijt van het feit dat hij dat alleen heeft besloten. Dat zei hij vanavond tijdens een extra raadsvergadering over de huisvesting van L. in zijn stad.

De vergadering verliep zonder al te veel problemen voor de burgemeester. Daan Sloos, het enige raadslid van Leefbaar Leiden, diende een motie van wantrouwen in tegen Lenferink. Deze werd bij gebrek aan steun verworpen; Sloos was de enige die vóór stemde. Andere partijen hadden vooral veel vragen voor Lenferink. Met name over het feit dat hij de komst van L. geheim had gehouden.

Onvoldoende
'Ik wilde de kring zo klein mogelijk houden', zei hij. Wel gaf hij toe dat hij een aantal zaken onvoldoende heeft meegewogen. Zo had hij, zegt hij achteraf, onder meer de gemeentesecretaris op de hoogte moeten stellen. 'En de locoburgemeester, die wellicht bij mijn afwezigheid hiermee geconfronteerd zou worden.'

Over de vraag of hij de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen had moeten inlichten, was hij duidelijk: 'De verbreding van de kring met mensen met deze kennis was niet wenselijk.' Lenferink gaf aan dat hij er van het begin af wel open over had willen zijn, maar dat hij het risico van een uit de hand lopende discussie uiteindelijk te groot achtte.

Volle tribune
Hij benadrukte opnieuw dat het opnemen in de maatschappij van mensen zoals L. de beste manier is. 'Iemand die wordt uitgesloten valt eerder in herhaling, zo blijkt uit onderzoek', zei hij. 'De lijn die sommigen - ook hier - verdedigen dat pedoseksuelen naar een stil plekje moeten worden verbannen is uitgeprobeerd in andere landen en de resultaten zijn niet best. De herhalingskans neemt juist toe, blijkt uit onderzoek.' Hij verwees naar het feit dat de meeste pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten geruisloos terugkeren in de maatschappij.

De raadsvergadering in het stadhuis van Leiden trok veel belangstellenden. De publieke tribune zit met ruim 40 man vol. Ook de pers is volop aanwezig. De gemeente besloot tot de extra bijeenkomst nadat bekend was geworden dat de veroordeelde pedoseksueel in de stad woont. Dat leidde tot grote ophef onder bewoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden