Lenen voor je studie? Nee, student leent voor later

Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit. Beeld anp xtra
Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit.Beeld anp xtra

Een huis kopen of je spaarrekening aanvullen? Dat kan prima met geleend geld, vinden veel studenten. Een derde van de lenende studenten leent extra bij om dit weg te zetten voor later, zo blijkt vandaag uit een enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Amber Dujardin

Van de 36 procent studenten die geld leent, doet 33 procent dat (deels) om te sparen voor de toekomst. Het Nibud is verrast door dit hoge percentage, maar begrijpt wel dat de lage rente studenten kan 'motiveren' om maximaal bij te lenen.

Lage rente
Lisa Stumpel (27) uit Amsterdam erkent dat de lage rente meespeelde bij haar besluit om in het laatste jaar van haar studies maximaal bij te lenen. Het geld sluisde ze door naar haar spaarrekening. "Ik denk niet dat ik bij een andere instelling geleend zou hebben", zegt Stumpel. "Als student sociologie en international development studies verwachtte ik niet direct aan een baan te komen. Om de eerste maanden na mijn studie te overbruggen, ben ik gaan lenen."

Inmiddels is het geld op, zegt Stumpel, die begin vorig jaar afstudeerde. "Van maart tot november heb ik twee werkervaringsplekken gehad, maar daar verdien je bijna niets. Die lening was een goede investering. Ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Huis gekocht
Ook Nina van den Dungen (28) uit Utrecht leende tijdens haar studie journalistiek een flink bedrag bij elkaar. "In het tweede jaar van mijn studie besloot ik dat het handig was om wat meer te besteden te hebben, aangezien ik zelf mijn huur zou gaan betalen. Mijn vader bracht me op het idee om maximaal te gaan lenen. Wie weet wilde ik na mijn eerste studie nóg een studie doen? Of een jaar naar het buitenland?"

Vanaf dat moment ging ze maximaal bijlenen en had ze uiteindelijk een schuld van zo'n 15.000 euro. "Maar dankzij mijn bijbaantjes en mijn spaardrift had ik het grootste deel daarvan ná mijn studieperiode nog op mijn rekening staan. De extra studie of een jaar naar het buitenland zijn er niet van gekomen, maar ik heb mede dankzij die buffer wel mooi mijn huis kunnen kopen!"

Risico's
Toch waarschuwt het Nibud voor de risico's die kleven aan het spekken van je spaarrekening met geleend geld. Zo kan de rente - nu maar 0,12 procent - in de toekomst stijgen en heeft de hoogte van je studieschuld invloed op de hypotheek die je na je studie kunt krijgen. Bovendien vreest het Nibud dat veel studenten hun spaarrekening voortijdig plunderen, waardoor het voordeel van een startkapitaal bij het aangaan van een hypotheek alsnog komt te vervallen.

Ondanks die risico's verwacht het Nibud dat studenten in de toekomst nog meer zullen lenen. Vanaf september valt de basisbeurs weg, waardoor veel studenten met een begrotingsgat komen te zitten.

Toch is het verstandig om de geldkraan niet te ver open te draaien, waarschuwt het Nibud. Hoe hoog het leenbedrag zal worden kan het instituut niet voorspellen, maar op dit moment lenen studenten zonder basisbeurs gemiddeld 632 euro per maand. De maximale lening is 854,13 euro.

Hoeveel geld Lisa Stumpel precies terug moet betalen, weet ze niet. "Ik heb nu een baan, maar ben nog niet begonnen met afbetalen", bekent ze lachend. "Dan wordt pas duidelijk welke schade ik heb aangericht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden