Lemoncurd met bijenhulp

Ik heb het boek met rode oortjes gelezen, het zeer persoonlijke verslag van de ontdekkingsreis die Alma Huisken maakt door de wereld van de bijen en die maar doorgaat. Dichter bij de Bij heet het boek en voor wie het nog niet wist maakt het zonneklaar hoe levensbelangrijk het welzijn en voortbestaan van deze wezentjes is, al was het alleen maar omdat de mensheid een puntje kan zuigen aan hun fascinerende vermogen tot communicatie, harmonische samenwerking en aanpassing. Dat de bijen worden bedreigd door ontwikkelingen in de mensenmaatschappij is zorgwekkend alarmerend, maar dit boek is geen sentimenteel beroep, het is een spannend, meeslepend en inspirerend verhaal. Je zou het liefst zelf een korf op het dak zetten om een bijenvolk te gaan huisvesten. Voor mij is het een hele troost dat Alma Huisken ook vertelt over voor iedereen haalbare manieren om de bijen te helpen: 'Een sympathiek middel is om zaadbommetjes (zaden van nectar- en stuifmeelrijke bloemen verpakt in een klontje klei) op veronachtzaamde snippers grond in en om de stad te gooien.'

Dit keer dus een recept met honing. De oeroude Engelse lemon curd. Heerlijk bij van alles en nog wat: bij ijs, door yoghurt, in of op gebak(jes), maar ook, zoals ik als kind bij een anglofiele oudtante mocht ervaren, op een gewone boterham.

Klop in een hittebestendige kom de eieren en de extra dooiers los. Meng er vervolgens de ingrediënten door en zet de kom in een grote pan. Vul de pan met heet water tot iets onder de rand van de schaal en zet hem op laag vuur. Roer tot het mengsel dikker wordt en aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Dat kan even duren, heb geduld, blijf roeren, maar zet het vuur niet hoger. Schep de curd in warme, brandschone potjes en sluit die met al even brandschone deksels. (Leg daartoe grondig afgewassen potten en deksels in een pan met kokend water, vis ze daar vlak voor u ze gaat vullen met een tang uit en laat ze niet langer dan heel even uitlekken.) Laat de gevulde potten afkoelen en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijft de curd zeker twee weken goed. U kunt hem trouwens ook invriezen.

Ingrediënten voor 4-6 jampotten:

4 bio-eieren plus 2 dooiers (de meest verse die u kunt vinden)

500 ml vloeibare bloemenhoning

sap van 4 citroenen

de fijn geraspte schil van 2 citroenen

mespunt zout

75 g boter

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden