Lelijk

Het was een intrigerende kop boven het stuk van Erica Meijers (GroenLinks), vorige week zaterdag op de Podium-pagina: 'Alleen de lelijke kanten van religie krijgen nog aandacht'. In haar bijdrage pleitte Meijers voor een meer genuanceerd beeld van religie bij haar linkse geestverwanten. Het is dat het stuk (een verkorte versie van een lezing) al op 18 november in Utrecht werd voorgelezen, anders had het dezer dagen naïef kunnen overkomen. Het verscheen wel kort nadat de commissie-Deetman de omvang van het misbruik binnen de katholieke kerk had onthuld. Ja, 10.000 tot 20.000 gevallen is wel een gegeven dat je kunt opbergen in de map 'Lelijke kanten van religie'. Hoewel de link met de kerkelijke leer niet direct kan worden gelegd want het katholicisme gebiedt zijn priesters niet om elk passerend kind te misbruiken.

Wat Meijers ook niet kon voorzien is dat de kleine Naama uit het Israëlische Beit Sjemesj de wereldpers zou halen met haar tranen van angst en verdriet. Het achtjarige meisje vertelde tegen een tv-ploeg hoe ze, onderweg naar school, voor hoer werd uitgemaakt en soms ook bespuugd. In Beit Sjemesj terroriseren ultra-orthodoxe joden zelfs kinderen in naam van hun geloof, als de kleintjes niet zedelijk genoeg zijn gekleed. Ook grappig is dat na het verschijnen van dit stuk in Trouw een ander artikel te lezen was over een niet zo vreedzaam treffen binnen de Geboortekerk van Bethlehem. In dit heilige Godshuis ging een honderdtal geestelijken (Armeense priesters tegen Grieks-orthodoxen) elkaar te lijf om een obscure kwestie van kerkschoonmaak. Wat je niet allemaal kan doen met een bezem om je geloof levend te houden.

Om een niet al te somber beeld te schetsen en ongenuanceerd over te komen zal ik niet lang bij de kerstaanslagen op kerken in Nigeria stilstaan. Daar vielen door het geweld van islamitische militanten tientallen doden onder christenen. En, wie weet, moet ik de aanstaande executie in Iran van Sakineh Ashtiani als een lichtpuntje beschouwen. Want deze overspelige vrouw zal niet conform de sjaria worden gestenigd maar wacht een mildere dood door ophanging.

Natuurlijk zijn er tal van positieve aspecten aan de diverse geloven te noemen die op deze planeet worden gepraktiseerd. Maar laten we zeggen dat in hun maatschappelijke uitdrukking, religies het ons niet echt gemakkelijk maken om hun lelijke kanten over het hoofd te zien. Of misschien moeten we juist ons voordeel doen met die duistere zijden. Neem nou het stuk, afgelopen vrijdag in de Volkskrant, van filosoof en GroenLinkse sympathisant Yrrah Stol. De auteur bagatelliseerde de vrouwen- en homodiscriminatie door jonge moslims in Amsterdam door te refereren aan de ultra-orthodoxe joodse terreur in Israël. Er kunnen ergens anders altijd peren worden gevonden om met je eigen appels te vergelijken. Stol: 'En ja, ik voel me wel eens geschoffeerd als mijn buurtgenoten mij voor hoer uitmaken. (...) Maar ik ben nooit bespuugd, heb me nooit zo onveilig gevoeld als in die wijk Me'a She'arim in Jeruzalem.' Een mooi en genuanceerd links statement over dat ene geloof, toch?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden