Lelijke oude vis (m) zoekt happige vrouw met kinderwens

De dierentuin van Londen is dringend op zoek naar vrouwtjes voor de Mangarahara-cichlide. Van de tropische vis zijn nog maar drie exemplaren in leven: allemaal mannetjes. Aquariumhouders over de hele wereld worden door de dierentuin opgeroepen om zich te melden als zij toevallig een vrouwtje hebben rondzwemmen. Om het uiterst zeldzame beest van uitsterving te redden, wil de dierentuin een fokprogramma opzetten. Daar is alleen nog wel even een viswijfje voor nodig.

De Mangarahara-cichlide dankt zijn naam aan de rivieren op Madagaskar waar zijn oorsprong ligt. In het wild is de vis waarschijnlijk uitgestorven door de vele dammen die zijn leefgebied hebben drooggelegd. Wereldwijd zijn nog drie levende exemplaren bekend, stuk voor stuk vrijgezelle mannetjes. Twee daarvan leven in de London Zoo, de derde woont in een aquarium in Berlijn.

De Mangarahara-cichlide, in het Latijn de Ptychochromis Insolitus, is een zilverkleurige vis met oranjepuntige staart die aan een goudvis doet denken. Een woordvoerder van de dierentuin noemt de vis 'prachtig lelijk'. Een eerdere zoektocht van de London Zoo bij andere aquaria en dierentuinen leverde niets op. De vissen zijn inmiddels twaalf jaar oud. Ten einde raad schakelen de vissenverzorgers daarom nu het publiek in. De dierentuin heeft zelfs een speciaal e-mailadres in het leven geroepen, waar vissenverzamelaars en houders van privé-aquaria hun gouden tips heen kunnen sturen.

Het voortbestaan van de vis is zelfs bij het vinden van een vriendinnetje nog niet verzekerd: het laatste vrouwtje stierf in de Berlijnse dierentuin tijdens een ruzie met haar mannetje, helaas nog voor het van voortplanten kwam. Wie het desondanks aandurft om zijn vrouwtjesvis af te staan aan het fokproject, kan mailen naar: fishappeal@zsl.org.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden