Lelijke groenten

Ingrediënten
250 g aubergines; 250 g courgettes; 250 g groene paprika's; 400 g tomaten; 4 grote tenen knoflook; olijfolie; bloem; verse tijm en rozemarijn; zwarte peper uit de molen; zout

Erwin van Adrichem, Pim van Adrichem, Dominique Armfield, Wouter van den Bosch, Inge Krijger en Krista Oldenhof willen wat doen aan al die verse groenten en vruchten die de reguliere markt niet eens bereiken omdat het ze aan uiterlijk schoon mankeert. Bovengenoemde studenten aan hogeschool Inholland hebben geregeld dat er op 1 juli in Restaurant Fifteen in Amsterdam geluncht en gepraat gaat worden over hoe en wat er met die verguisde spullen creatief te verhapstukken valt. Wie bepaalt trouwens de norm van wat mooi is? Is er één zinnig mens die gelooft dat een rechte komkommer mooier en lekkerder is dan een kromme?

Laten we lekker op zoek gaan naar qua vorm gehandicapte, maar wel kersverse groenten en die voor dit recept in min of meer op elkaar lijkende stukken van niet meer dan ongeveer één cm dik verdelen.

Snijd de aubergines en courgettes in plakken, de paprika's in repen/ringen/stukken, de tomaten in dikke plakken/stukken. Hak de knoflook grof. Bestuif de plakken aubergine en courgette met bloem.

Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin in een enkele laag (dus desnoods in een paar porties) de plakken courgette op hoog vuur aan beide kanten tot de bloem bruin is. Leg de plakken in een enkele laag in een met olijfolie ingevette ovenschaal, strooi er een beetje tijm, rozemarijnnaaldjes, zout en peper, en gehakte knoflook over. Bak de plakken aubergine op dezelfde manier, bestrooi ze en leg ze in een enkele laag op de plakken courgette. Bak de repen/stukken paprika, maak weer een bestrooide laag. Bak ten slotte de stukken tomaat en maak daarvan de bovenste laag. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Het is allemaal wat meer werk dan alles door elkaar in de olie in een braadpan te mikken, maar door het apart bakken van de met bloem bestoven groenten wordt de smaak verrassend anders. Dit meerdere werk kan trouwens heel goed ruim van tevoren gedaan worden. Verhit drie kwartier tot een uur voordat u wilt gaan eten de oven tot 180 ºC. Zet de afgedekte schaal met ratatouille 30 minuten in de oven, en vervolgens nog 10 minuten tot een kwartier zonder het folie. Houd het feest eenvoudig en eet er goed stokbrood bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden