Lekkere droge witte Italiaan gezocht

EDAH, Helmond (04920-71911) Wijnkoperij De Gouden Ton, Den Haag (070-3469216); Amsterdam (0206796231) HEMA, Amsterdam (0205904911) Incontro, Nijmegen (080221673) Top Wijnen Nederland, Dordrecht (078-180594) Wielinga, Leeuwarden (058-125806).

RONALD DE GROOT

Toch verandert er hier en daar wat, bijvoorbeeld in Noordoost-Italie. Verrassingen komen vooral van de zuidhellingen van de Dolomieten, uit de gebieden Alto Adige/Sud Tirol en Trentino.

Zuid-Tirol

Sud Tirol of Alto Adige (beide namen mogen voor de wijnen worden gebruikt) is wel Italiaans, maar met een sterke Duitse inslag, het gevolg van bijna zeshonderd jaar Oostenrijkse heerschappij. Namen van de plaatsen, maar ook van de wijngebieden zijn steeds tweetalig, waarbij veel oudere inwoners even consequent kiezen voor de Duitse variant. Horden Duitse toeristen, aangevoerd via de Brennerpas, stimuleren deze status van buitenbeentje. Zij willen niet worden teleurgesteld bij hun zoektocht naar Zimmer mit Fruhstuck, Tiroler Speckknodelsuppe en Wurstl und Brot. De Duitse invloed gaat zelfs zo ver, dat in plaats van de Italiaanse aanduiding voor de herkomst, de DOC (Denominazione di Origine Controllata) zelfs een typisch Duitse term als QbA, Qualitatswein beschrankter Anbaugebiet, het etiket van een wijn uit Zuid-Tirol mag sieren - overigens is Zuid-Tirol het enige niet-Duitse gebied waar dat mag.

Het gebied doet in bepaalde opzichten denken aan de Elzas, ook zo'n wijnstreek op de grens van het Duitse taalgebied. Deze overeenkomst is er ook in de wijnen. De Alpenhellingen leveren frisse, sappige witte wijnen op, steeds op basis van een druiveras, net als in de Elzas. De belangrijkste witte druif is hier pinot bianco, dezelfde als de Elzasser pinot blanc. De beste wijnen worden hier echter gemaakt van de chardonnay, de druif die ook aan de basis staat van de witte Bourgognes.

De grote voortrekker van het gebied, wijnmaker Alois Lageder, maakt hier een paar juweeltjes van. De beste is zijn Lowengang Chardonnay 1990, een rijke, maar ook strakke witte wijn, met een lekker zuur, elegantie, wat bitter, lengte en concentratie; mooi, maar daar moet voor worden betaald (De Gouden Ton, F44,50). Ietsje minder, maar in prijs veel aantrekkelijker, is zijn 'gewone' Chardonnay 1992, wel iets minder geconcentreerd en krachtig dan de Lowengang, ook een vrij strakke stijl, maar met sap, lengte en veel frisse zuren; heerlijk (De Gouden Ton, F16,95). Een andere aardige chardonnay komt van het huis Kastelfelder. De '92 Villa Karneid is een volle en rijke wijn, krachtig, dik, met wat banaan, een botertje en niet al te veel zuur (Top Wijnen, F12,95).

Trentino

Waar de rivier de Etsch weer de Adige wordt genoemd, komen we in Trentino, het 'gewone' Italie. Ook hier staan veel verschillende druiverassen aangeplant, zoals chardonnay maar ook pinot grigio, pinot bianco, riesling of moscato. Behalve onder de naam Trentino worden hier wijnen gemaakt met de herkomstbenaming Valdadige/Etschtaler DOC.

Een zoektocht naar lekker wit heeft hier snel resultaat in de vorm van de Cascom Chardonnay, Vino da Tavola Atesino 1991 van de Hema (F6,75): aangenaam, lichtvoetig, met even een prikje, wat bitter, frisheid en elegantie. Even aantrekkelijk is de Chardonnay 1992, Vino da Tavola Atesino van Mezza Corona, een lekkere wijn, sappig, strak, fris, even een botertje, veel waar voor zijn geld (Wielinga, F6,95). Voor wie houdt van de naar verse druiven geurende wijnen van de muskaatdruif is de Moscato Giallo 1992 een vondst: een zeer geslaagde droge muskaatwijn, lekker druivig en sappig, fris, bloemen, open, met goed fruit met een goede harmonie (Incontro F12,-).

Soave

Het probleem van de wijnen van Soave is tegenovergesteld aan dat van de noorderburen: er hoeft niet gewerkt te worden aan een grotere bekendheid, maar er moet gewerkt worden aan het idee dat hier ook wat beters vandaan komt dan het gewone drie-flessenvoor-een-tientje-werk. Probleem blijft de druif hier, de trebbiano, die niet in staat is om werkelijk karaktervolle wijnen op te leveren.

In elk geval prima voor zijn prijs is de Soave '92 van het huis S. Benedetto, een open, prettige wijn, niet te zuur en te droog, maar gemakkelijk drinken, met wat sap en exotisch fruit (Edah, F6,45, Torro, F6,95 en Dagmarkt, F6,95).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden