'Lekkerbelangrijk, LB'

Orwelliaans of onzinnig? Op deze plek volgt Trouw het tv-programma Big Brother.

,,Af en toe sta ik er wel eens bij stil, dan denk ik potverdikkie, hé. En aan de andere kant denk ik Tsjongejonge.''

Ruud mompelt, maakt zijn zinnen niet af, en spreekt onbegrijpelijke teksten. Desondanks hangen zijn medebewoners aan zijn lippen. Ruud, die deze week vertelde over zijn roerige verleden als meteropnemer ('Lachen, man'), speelt om even onbegrijpelijke redenen de rol van oudste en wijste in het Big-Brotherhuis.

Wel is hij de meest constante persoon in het huis: ieder gesprek weet hij op seks te brengen. Dat maakt hem een levende karikatuur, die Vara-presentator Paul de Leeuw tot in de finesses kan persifleren en die vraagt om surprises: de Volkskrant ontdekte vorige week een banketbakker in Haarlem die marsepeinen Ruuds verkoopt. 'Je lijkt Ruud wel' is een uitspraak voor dagelijks gebruik.

Ook in zijn mimiek is hij niet van zijn stuk te brengen: iets voorovergebogen sloft hij rond, ogen tot spleetjes dichtgeknepen. Donderdag liet hij de tranen over zijn wangen biggelen, toen hij op video zijn dochtertje mocht zien.

De bewoners werden door familieleden gefeliciteerd, omdat hun vals gezongen BB-lied platina is geworden. Het verkoopcijfer van 75 000 platen ontlokte Karin, moeder van vier kinderen, de opmerking: ,,Wat lopen er een rare mensen rond in Nederland. Dat ze dat kopen.''

Over Bart, the Dutch rose, zeggen zijn bewonderaars op internet, zijn de meningen verdeeld. Hij begon als aardige jongen, maar is nu dwars, zegt overal nee tegen en pest Anouk - de nieuwste bewoner die altijd hapt: 'Nou, Bart, niet doehoen'. Bart wil niet knutselen. En er wordt wat af geplakt, gekleurd en gekleid in het BB-huis. Als 'weekopdracht', de bezigheidstherapie die de regie voor ze bedenkt, maken de bewoners dit keer duizend pakketjes met snoep en cadeautjes voor misdeelde kinderen.

Knutselen, vindt Bart, is voor kleuters. Daarmee maakte hij zichzelf niet populair: vier van zijn vijf medebewoners vinden dat hij wel mag vertrekken. De kakstudente Anouk is op eigen verzoek met vijf stemmen 'genomineerd'. Anouk wil weg. Want, zegt ze, vrijdag is 'de beautydag', en daar wil ze met haar zus heen. Volgens peilingen op internet stemt het publiek Anouk morgen weg.

In het huis levert deze stemmingsronde weinig beroering op, op internet des te meer. Internetters hebben op de 24-uurs uitzending op hun computer gevolgd hoe Anouk in de 'dagboekkamer' met haar zus mocht praten. Daar zou de regie haar hebben aangeboden dat zij, als Bart toch door het publiek wordt weggestemd, in zijn plaats mag vertrekken. Woede en verontwaardiging op vooral www.fokzine.net. 'Boycot de nominatieronde, want iedere stem in deze frauduleuze verkiezing levert Veronica een gulden per minuut op', meent Fokzine.

Verder deze week: Voetbal International heeft vanuit een helikopter z'n tijdschrift in de tuin weten te mikken en de internetveiling (www.qxl.nl) van het BB-meubilair verloopt voorspoedig. Het hoogste bod op een BB-koffer was tot nu toe f 3603, die op de wasmand f 43 en die op het leeslampje f 56.

Dan is er nog het langlopende vraagstuk van de jampotten. Er zijn een paar glazen in het huis, maar blijkbaar niet genoeg. Waarom niet? Is dit 'back to basics'? Zoals Anouk zou zeggen: ,,Lekkerbelangrijk, LB.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden