Lekker praktisch voor gestreste ouders

Steeds meer scholen kiezen voor andere lesuren, maar is dat ook wel goed voor de kinderen?

De kinderen van school naar de tussenschoolse opvang en weer terug: ouders in de stress. Opvang regelen voor die altijd lastige woensdagmiddag: ook stress. Geen wonder dat vooral jonge ouders graag andere schooltijden voor hun kinderen willen. Begrijpelijk, maar is dat wel goed voor de ontwikkeling van het kind?

Die vraag rijst nu veel basisscholen afstappen van het klassieke rooster met de vrije woensdagmiddag. Zo'n duizend scholen, een op de zeven, kiezen al voor een alternatief. Onder andere het continurooster (met kortere middagpauze op school) of het gelijke-dagenmodel (zonder vrije woensdagmiddag maar elke dag om twee uur uit) zijn populair. Nog eens de helft van de scholen denkt na over een ander rooster, blijkt uit de Monitor Andere Schooltijden van onderzoeksbureau Oberon.

Onderzoek naar de gevolgen van zulke andere roosters is nog niet gedaan. Toch is Michiel van der Grinten van Oberon positief. "Niet alleen voor ouders, ook voor kinderen is het gedoe rond de middagpauze er niet meer in het continurooster. Leerkrachten merken dat kinderen 's middags rustiger zijn. Die lesuren weten ze beter te benutten. Die rust en regelmaat werkt dus goed bij kinderen."

Daarbij, zegt lector integraal jeugdbeleid Jeannette Doornenbal, is vooral de tussenschoolse opvang nu vaak slecht geregeld. "De kwaliteit van de opvang is onvoldoende, er heerst onrust, het personeel is onvoldoende geschoold. Het is kunst- en vliegwerk, wat tot ontevredenheid leidt bij ouders én kinderen."

Een continurooster, waarbij kinderen gewoon in de klas bij de leerkracht eten, kan daar een oplossing voor bieden, erkent Liesbeth Schreuder, expert kinderopvang van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Toch zitten daar ook schaduwkanten aan. "Mensen hebben rond de lunch een dip in hun aandachtsniveau. Voor kinderen geldt dat nog sterker. Zeker bij jonge kinderen ben ik daarom niet zo voor het korter maken van de middagpauze. Ook in hogere klassen geldt: je kunt het wel doen, maar plan dan tussen 12 en 2 uur vakken waarbij je niet zo ingespannen hoeft na te denken, zoals tekenen of handvaardigheid."

De gemeente Hilversum, pionier op het gebied van andere schooltijden, loopt daarnaast tegen een organisatorisch probleem aan, zegt Leo Verheul, adviseur van de Hilversumse KindAgenda: "Het helpt als alle scholen in de buurt hetzelfde rooster kiezen. Bij ons is dat nog niet zo. Dan zie je dat iemand op woensdagmiddag zijn verjaardag viert, terwijl een vriendje door het gelijke-dagenmodel dan nog naar school moet. En: pas als iedereen voor een continurooster of gelijke-dagenmodel kiest, zullen ook de naschoolse opvang, voetbalclub en muziekvereniging hun planning erop aanpassen."

Doen die instellingen dat niet, hebben ouders alsnog een probleem met de kinderopvang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden