Mooiste Nederland

Lekker overzichtelijk, zo'n particulier museum

null Beeld RV
Beeld RV

Museum No Hero is een van de vier musea die onlangs door vermogende particulieren zijn opgericht. Prettig overzichtelijk en gelegen in een prachtige omgeving.

Eigenlijk juist fijn zo’n klein museum. Die gedachte permitteer ik me op de eerste verdieping van No Hero, het krap één maand oude kunstpaleisje van ondernemer en privéverzamelaar Geert Steinmeijer.

Lekker overzichtelijk, dus achteraf geen frustraties over welke werken ik niet had mogen missen. Vanuit een zijraam zijn de historische contouren van Delden zichtbaar, ‘het Wassenaar van Twente’ - nog genoeg tijd om daar straks ook nog even doorheen te slenteren. Ook lonkt het aan de overkant gelegen omvangrijke landgoed Twickel, waar je kunt wandelen en fietsen tot je een ons weegt.

Gemma Boon (35), directeur van No Hero, hoort vaker dat mensen een museum van beperkte afmeting juist waarderen. Niet onlogisch, uit onderzoek bleek dat bezoekers slechts twintig kunstwerken op hun harde schijf zetten, zegt ze. Boon weet van wanten. Na acht jaar in verschillende functies bij het Rijksmuseum Twenthe, werd ze door de 63-jarige Steinmeijer gevraagd samen met hem zijn eclectische collectie onder te brengen in het voormalige rentmeestergebouw van Twickel, dat in de jaren zeventig door de aanleg van de N346 wreed van het landgoed werd gescheiden. Het werd een omvangrijke klus van drie jaar; mede doordat een aangestoken ‘stom brandje’ flinke gevolgen had.

Achteraf een geluk bij een ongeluk, want daardoor kon Jan des Bouvrie het uit 1726 stammende paviljoenachtige pand extra onder handen nemen, uiteraard met behoud van belangrijke historische details.

Bont palet

De hand van de interieurgoeroe is overduidelijk. Zwart-wit en ruimtelijkheid zetten de toon. Voor de volledige verzameling van de Twentse bedrijvendokter zijn de 650 vierkante meter desondanks bij lange na niet toereikend. Van de 600 kunstwerken worden er momenteel 125 tentoongesteld. Samen vormen ze een bont palet van tijden en continenten: Duits neo-expressionisme, 15de-eeuwse Vlaamse meesters, Italiaanse renaissancekunst, landschappen uit de 19de eeuw (onder meer van de Haagse School), Chinese werken van alle tijden en de Amerikaanse abstracte schilders. “Geert heeft een internationale smaak”, zegt Boon. Enigszins een eufemisme voor de stevige woorden die Steinmeijer over de Nederlandse musea uitsprak: die zijn volgens hem te Nederlands georiënteerd.

Dat zijn voorkeuren en daarmee het tentoongestelde in No Hero wel erg gevarieerd is - volgens sommige kunstrecensenten - pareert de directeur. “Van het Franse Louvre vindt ook niemand het vreemd dat de collectie uiteenloopt van 5000 voor Christus tot hedendaagse kunst. Uniek is wel dat je het hier op een kleine oppervlakte treft.”

Omdat de lente zich van haar uitbundigste kant laat zien, maken we dankbaar gebruik van de lommerrijke achtertuin, waaraan werkmannen de laatste hand leggen. Langs de randen staan sculpturen opgesteld, tegenover de klassieke fontein kun je relaxen op lage loungebankjes en onder royale witte parasols bestellen van de menukaart, die is samengesteld door het Hengelose sterrenrestaurant ’t Lansink. Al met al werden kosten noch moeite gespaard om van No Hero een prettige plek te maken. Boon: “Als je een goed product neerzet, komen de bezoekers vanzelf. Het maakt ons niet zoveel uit of dat er nou 10.000 of 15.000 zijn.”

Dat haar opdrachtgever - zijn vermogen wordt door zakenblad Quote op een slordige 35 miljoen geschat - zich dergelijke zorgeloosheid kan veroorloven, is evident. Maar die constatering doet Steinmeijer ook wat tekort. Zes jaar geleden kreeg hij een zware hartaanval. Dat deed hem besluiten zijn kunst - ‘die gelukkiger maakt dan geld’ - belangeloos met de buitenwacht te willen delen. En daarvoor niet als held wenste te worden bestempeld: No Hero.

Overigens is een door een particulier opgericht museum minder bijzonder dan het lijkt, zegt Boon. Veel grote namen, zoals het Kröller-Müller, werden ooit gesticht door vermogende burgers, met het idee het volk te verheffen.

Missie

Bij No Hero is daar geen sprake van, stelt zijn directeur. Een bezoek aan het Deldens museum is volgens haar vooral bedoeld als aangenaam uitje. Maar Steinmeijer en Boon blijken toch een missie te hebben. De audiotour geeft niet alleen uitleg over de werken, maar legt de bezoekers eveneens filosofisch getinte vragen voor. Boon: “Zo hopen we mensen tot nadenken te stemmen in een wereld waarin angst door terrorisme en cyberaanvallen de boventoon voert.”

Wie optimaal gebruikmaakt van de audiotour is in No Hero wellicht toch een dagdeel zoet. Ik ben niet zozeer bang als wel ongeduldig: de Twentse lente trekt. Maar van het laatste kunstwerk kan ik me nauwelijks losrukken: WILD, het geometrische tweeluik van de Amerikaan Frank Stella, zuigt me als het ware naar binnen. Ondanks de stralende voorjaarszon lijk ik bevroren in de tijd.

Musea en meer

Om van een trend te reppen is wellicht wat overdreven, maar dit land telt sinds een paar jaar meer door steenrijke, kunstminnende zakenmannen opgerichte musea.

1. Miljardair Hans Melchers en vrouw Monique openden in 2015 Museum MORE in het Gelderse Gorssel, met modern-realistische kunst. Inmiddels heeft MORE een dependance in Kasteel Ruurlo met een collectie Willinks. Een bezoek is goed te combineren met een wandeling of fietstocht in de bossen, uiterwaarden en het coulisselandschap. www.museummore.nl

2. Wassenaar heeft sinds anderhalf jaar Museum Voorlinden, dat de moderne en hedendaagse kunstverzameling van Joop van Caldenborg herbergt. Naar verluidt Nederlands belangrijkste particuliere collectionneur. Er kan ook volop gewandeld worden, in de tuinen van Piet Oudolf, de beeldentuin Clingenbosch of de Wassenaarse Duinen. www.voorlinden.nl

3. Nog dit jaar moet het Lisser Art Museum, nabij de Keukenhof, de deuren openen. Een initiatief van Jan van de Broek van de supermarktketens Bas en Dirk. Het museum ligt midden in de bollenstreek: volgend voorjaar een extra reden voor een bezoek. www.lamlisse.nl

4. Een wandel- of fietstocht maken op landgoed Twickel na een bezoek aan No Hero? Kijk op www.hofvantwente.nl

Het mooiste Nederland behandelt fiets- en wandelroutes door Nederland. Lees hier eerdere artikelen die verschenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden