Lekker naar de Edeka in Kleef

Het assortiment is anders, de winkels zijn groter en, ook boeiend: er hangt voordeel in de lucht. Rijd eens een dagje naar Duitsland om leuk en goedkoop boodschappen te doen.

Eens in de zoveel tijd is het weer zover. Dan zegt thuis iemand 'Bratschinken und Schinkbraten'. Dat betekent: het is hoog tijd voor een bezoek aan zo'n enorme supermarkt net over de Duitse grens. Het assortiment is er anders, de winkels zijn groter en, ook boeiend, er hangt voordeel in de lucht. Ook al wonen wij tientallen kilometers van de grens, wij reizen net als onze buren periodiek naar de mooie heuvelstad Kleef. Tolvrij tot minstens 2016.

Het is de mond-tot-mondreclame die je uiteindelijk de grens overdrijft. Familie en vrienden: iedereen doet het. De lagere benzineprijs was voor ons niet de reden. Je moet maar net zin hebben om bij een Duits tankstation in die lange file te gaan staan met landgenoten. De beloofde lage standaardprijzen voor verzorgingsmiddelen als shampoos en scheermesjes deden ons zwichten. Het Weissenbier bij de Getränkemarkt lijkt eveneens aanlokkelijk. Maar die kun je in Nederland ook wel krijgen.

De aantrekkingskracht van de Edeka's, Famila's, Kauflands, Penny's en Rewe's zit hem in meer dan alleen maar voordeel. Voor velen is een winkelbezoekje een eendaagse vakantie-ervaring. Eventjes naar de Konditorei voor een stuk taart. Of 'Frikadellen' halen: Duitse geplette gehaktballen. Op het terras zie je hoe Nederlanders braafjes koffie drinken om elf uur, terwijl de Duitser alvast een halve liter bier naar binnen giet. Ook mooi: de steden zelf. Zeker lommerrijk Kleef.

De supermarkten zelf bieden de Maxis-ervaring van weleer. Van alles veel. Ook veel pakjes en zakjes. Zoals voor Knödel. Kookschrijfster Karin Luiten kan haar hart ophalen voor inspiratie. Natuurlijk kent ook Nederland XL-supermarkten. Maar waar onze supers een premiumgevoel moeten uitstralen met behulp van vers-broodgeurkanonnen, is de Duitse super doorgaans zonder fratsen. De aanblik doet je soms terugdenken aan de jaren tachtig in Nederland. Het is wat het is. Ingeblikt en al. De verleiding zit 'm in dat enorme aanbod. De eindeloze schappen worst in allerlei smaaksensaties. Chocoladepaden. Stellingen vol tafelzuren en een groot assortiment aan bakproducten maken je snel hebberig. Op de diepvriesafdeling vind je zomaar wild, een complete zalm of een stelletje forellen. En taart natuurlijk. Heel veel taart. Maar hebzucht kan verblinden. Koop geen koffie. De koffiebelasting die Duitsers moeten betalen, jaagt juist hen de grens over. Onze koffie is billiger.

De winkeliers in Nordhorn zijn inmiddels een stickercampagne begonnen tegen de tolplannen van de Duitse regering. Wij zouden massaal wegblijven als we tolvignetten zouden moeten kopen voor een ritje vlak over de grens. Is dat ook zo? Want per verpakking zijn vergelijkbare merkscheermessen snel een tientje goedkoper in Duitsland. Shampoos in de Nederlandse mega-discountaanbieding kosten in Duitsland standaard zelfs nog minder. Pas maar op voor de echte aanbiedingen.

In vijf kwartier ben je de Duitse grens over vanuit Midden-Nederland. Maar of het loont, dat moet een testrit uitwijzen. Want boodschappen doen is persoonlijk. Je hebt in ieder geval een eendaagse vakantie inclusief buitenlandgevoel.

Tolheffing of niet, een grens-Nederlander shopt de kosten van zo'n tolvignet er gewoon uit. Want zoiets als Gurken-Aufguss (inmaakazijn voor augurken) of verse Zwetschgen (kwetsen) willen wij niet missen.

Dagje uit

In Kleef, Nordhorn of Oldenburg kun je wel een dagje stukslaan. Kleef is de idyllische stad op de rots. De Zeeuwse schilder Koekkoek streek in de negentiende eeuw neer in de 'zwanenstad' voor inspiratie. Kleef is daar blij mee. In het B.C. Koekkoek Haus kun je zijn werk bewonderen. Nordhorn, pal over de grens bij Twente, profileert zich als de Waterstad. Er is een dierenpark dat veel Nederlanders trekt. Oldenburg, bij Groningen per auto én trein de grens over, etaleert zich als universiteitsstad.

Kleef: www.kleve-tourismus.de

Nordhorn: www.vvv-nordhorn.de

Oldenburg: www.oldenburg-tourist.de

Billiger: shampoo en sterke drank

Producten voor persoonlijke verzorging zijn in Duitsland veel goedkoper dan in Nederland. Shampoos van A-merken, die in Nederland rond de 3 euro kosten, vind je in Duitsland rond de 1,75 euro. Verder vind je bij scheermesjes, zeker bij A-merken, enorme verschillen, die kunnen oplopen tot meer dan 10 euro per verpakking. De standaardprijs van sterke drank ligt in Duitsland euro's lager. Whisky valt al snel vijf euro per fles goedkoper uit.

Weetjes

1. Statiegeld. Die geldt ook voor blikjes in Duitsland. Echte centenschrapers kunnen bepaalde Duitse halve-literflessen, die ook in sommige Nederlandse winkels te koop zijn, voor 8 cent statiegeld per fles in Duitsland meenemen en voor 10 cent in Nederland inleveren. Let op: bierprijzen verschillen niet enorm; wijnprijzen evenmin. Wel is het wijnaanbod anders met veel Midden-Europese wijn.

2. In de grensregio spreken veel Duitsers ook Nederlands. Maar je kunt daar niet zomaar van uitgaan. Ondanks alle Hollandse winkelketens die je in Duitsland treft.

3. Check voor Duitse supermarktketens en locaties: www.supermarktcheck.de

4. In Duitsland bestaan tolheffingsplannen (Maut) per 2016. Het debat is of de tol moet gelden voor de snelwegen alleen of voor alle straten. Tegen dat laatste zijn Duitse en Nederlandse grensplaatsen in actie gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden