Lekker, kerstvakantie!

De kerstboom staat, de gasten voor Oud en Nieuw laten nog een weekje op zich wachten, en ineens heeft u zeeën van tijd. Tips voor kerstachtige uitstapjes en schemerige uurtjes thuis.

Prachtig uitzicht
Hoog in het Okura Hotel

Als u toch in Amsterdam bent, bijvoorbeeld voor een museumbezoek of een middagje Albert Cuypmarkt, trakteer uzelf aan het einde van de dag dan eens op een glaasje in de Twenty Third Bar - de bar op de 23ste verdieping van het Amsterdamse Okura Hotel. Volgens kenners de beste cocktail- en champagnebar van Nederland. Zal best. Wij vallen vooral voor het fenomenale uitzicht op de stad. Dure drankjes, dat wel. Maar u kunt het gewoon bij ééntje houden; verschillende champagnesoorten worden per glas geschonken, u hoeft dus niet meteen een fles te bestellen. Laat u die oesters en pata negra uit het belendende tweesterrenrestaurant Le Ciel ook gewoon achterwege. U geniet ondertussen van alle lichtjes en vergezichten.

De bar is zondag tot en met donderdag open van 6 uur 's avonds tot 1 uur 's nachts, en op vrijdag en zaterdag tot 2 uur 's nachts. Eet u daarna iets in een van de wél heel betaalbare restaurants in de Pijp of de Rivierenbuurt.

Hotel Okura, Ferdinand Bolstraat 333 1072 LH in Amsterdam

Kerstloopjes
In de hardloopschoenen

U kunt op Tweede Kerstdag natuurlijk zelf met hardloopvrienden afspreken om na het copieuze kerstdiner de renschoenen aan te trekken. Voor een verkwikkend loopje om al die overbodige calorieën en glazen wijn te veel weer kwijt te raken. Maar u kunt er ook een uitje van maken.

In Gemert, Noord-Brabant, bijvoorbeeld zijn heel prettige, after dinner-vriendelijke afstanden te lopen op 26 december: 1.4, 2.5, 7.5 en 10 km, vanaf 10.15 uur. Info op www.gacgemert.nl, omkleden in café 'Den Engelenburcht', Binderseind 8, Gemert.

Kerststal
Dat gaat naar Den Bosch

U moet een béétje houden van Eftelingachtige taferelen, en niet vies zijn van een opgezette kameel en een babyhertje, maar voor wie dat allemaal niet op de zenuwen werkt, is de kerststal in de Sint-Jan in Den Bosch beslist een van de fraaiste exemplaren van Nederland. Het tafereel, met levensgrote beelden, is te bewonderen tot en met 6 januari 2013.

Houdt u rekening met grote drukte op Tweede Kerstdag en in de weekeinden - eindeloze rijen en urenlange wachttijden kunnen de pret aardig drukken. 's Ochtends is het vaak rustig. Let op: de kerk is elke dag gesloten tussen 12.00 en 13.15 uur.

Openingstijden Kerststal Sint-Jan: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur, behalve dus tijdens lunchtijd. Op zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. De kerststal is te zien tot en met 6 januari 2013. Op Eerste Kerstdag opent de kerststal na afloop van de viering van 11.45 uur, rond 13.30 uur, op Tweede Kerstdag opent de kerststal na afloop van de viering van 11.00 uur, dus rond 12.30 uur. Op kerstavond (24 december) is de kerststal gesloten.

Als u dan toch de tocht naar het zuiden heeft gemaakt, beklimt u dan ook eens de toren van de Sint-Janskathedraal. In de kerstvakantie zijn er extra beklimmingen; check internet voor de precieze data en tijden. Naast de kathedraal, op de Parade, kunt u glühwein drinken, luisteren naar muziek en naar verhalenvertellers - alles onder de noemer Bosch Winterparadijs.

U kunt de tijd die u in Den Bosch in de rij zou moeten staan ook doorbrengen in de auto naar Hengelo. Want de kerststal in de Lambertus Basiliek aldaar is misschien niet zo spectaculair als die in Den Bosch, maar het fraai opgebouwde, bergachtige tafereel, met perspectivisch steeds kleiner wordende beelden en huisjes en watervallen, vormt een ontroerend schouwspel.

Kerstmarkt
Met levende stal

Uiteraard, voor de authentieke Weihnachtsmarkt moet u naar Duitsland: Naar Aken, Düsseldorf, Münster, of Keulen, onder de Dom. Voor Lebkuchherzen en handgemaakte houten kerstboomversieringen. Maar dan bent u wel even onderweg, of handenvol geld kwijt omdat de aanbiedingen waar Hispeed mee adverteert natuurlijk niet gelden voor de dagen dat ú de trein wilt pakken.

In Nederland worden ook steeds meer pogingen tot kerstmarkt gedaan. In het midden van het land kunt u bijvoorbeeld terecht in Soest, bij tuincentrum 't Vaarderhoogt. Daar wordt elk jaar een kerstdorp opgebouwd, met tientallen winkeltjes vol sierraden, keramiek en andere spullen. Er is een levende kerststal met jonge dieren, een kampvuur waar kinderen bij houthakker Henk broodjes kunnen roosteren en er is een glühwein-bar met ernaast een podium waar met enige regelmaat een vocaal ensemble optreedt.

Kerstmarkt Soest: nog tot en met morgen, van 10.00 tot 17.00 uur. Op www.kerstmarkten.nl vindt u een overzicht van alle kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland.

Dvd'tjes kijken
De hele serie in één keer

Alles in huis om het bezoek in de watten te leggen? En nog nét op tijd gedacht aan een aardige attentie voor de gastvrouw bij wie u op Tweede Kerstdag mag aanschuiven? Dan is het nu tijd voor de bank, het dekentje, die mooie fles én een fijne dvd-box met een verslavend goeie serie. Ook zo genoten van rechercheur Sarah Lund in de Deense thrillerserie 'The Killing'? Inmiddels is deel III op de markt! Niet kunnen stoppen met de eveneens Deense serie 'Borgen'? Deel I én II? Zeer de moeite waard. Ook fijn: de Amerikaanse serie Homeland.

En voor de échte diehards: begin deze kerstvakantie aan álle series van de Duitse klassieker 'Heimat - eine deutsche Chronik' . Kijk ze achter elkaar op al die grijze middagen en avonden. Voor u het weet, wilt u de hoofdpersonen uit de filmtrilogie van de Duitse regisseur en auteur Edgar Reitz uitnodigen voor Oud en Nieuw. Als u alle delen kijkt, heeft u ze namelijk zo'n 56 uur meegemaakt en voelen de generaties Simon uit Schabbach bijna als familie.

Pubers
DUF houdt ze bezig

Voor volwassenen ziet het 'boektijdschrift' DUF er misschien ondoordringbaar uit, met een stortvloed van kleuren, foto's, tekeningen en teksten. Maar pubers weten daar wel raad mee: het is een kwestie van zappen met je ogen en scrollen met je vingers. Dan kom je op die 300 bladzijden meer 'vette content' tegen dan je in een avondje bij elkaar kunt googelen. DUF staat vol openhartige artikelen, columns (van onder anderen Bas Haring en Arnon Grunberg), strips en fotoreportages over internet, seks, liefde, wetenschap, politiek, kunst en cultuur. Dit nummer heeft als thema 'waanwijs' (DUF-taal voor mediawijsheid) en geeft een inkijkje in hoe de media je beeld van de werkelijkheid bepalen. Van propaganda tot porno en photoshop; het komt allemaal aan bod. Zomaar wat koppen: 'Demoniseren? Kun je leren!', 'Hoogste tijd voor saaie seks!' en 'Virtueel killen? Over mijn like!'

Dankzij de grappige, uitdagende toon, klinkt de boodschap 'laat je nooit meer omlullen, brainwashen of mindfucken' nergens belerend. DUF verscheen twee keer eerder en werd - terecht - overladen met (design-)prijzen. DUF 3 - Waanwijs, Pica Pica, € 19,95.

Winkelen
Eerste Kerstdag blijft heilig

Als het om winkelen gaat, zijn eigenlijk alleen Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag nog heilig. Hoewel ook aan de absolute winkelsluiting op 25 december wordt geknabbeld. Enkele filialen van Albert Heijn to go zijn open - daar is het aanbod overigens zeer beperkt. Maar ja, supermarktbezoek geldt natuurlijk niet echt als ontspannen winkelen - daarmee komt alleen de ware shopaholic aan zijn gerief.

De andere winkelliefhebbers moeten echt één dagje volhouden. Maar op Tweede Kerstdag kan het grote shoppen weer beginnen.

De tijd dat het aanbod beperkt bleef tot de meubelboulevard is voorbij. Ook de winkels in de centra Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn geopend. In de rest van het land kan gewinkeld worden in de outletcentra van Lelystad, Roermond en Roosendaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden