Lekker je gelijk halen bij meesterpeiler Maurice

Altijd handig, een peiling waarin iedereen kan lezen wat hij wil lezen. Dinsdag openbaarde Maurice de Hond de resultaten van een nieuwe enquête, uitgevoerd in opdracht van de Partij voor de Vrijheid. Liefst 43 procent van de bevolking, zo ontdekte hij, zou gaarne 'minder Marokkanen' zien in Nederland. Net als de grondlegger van de PVV. En net als zijn aanhangers in dat Haagse café op verkiezingsavond, nu ruim een maand geleden.

Uiteraard was Geert Wilders enorm in zijn nopjes met de uitkomst. "Deze cijfers spreken boekdelen", juichte de partijleider op de PVV-website, "miljoenen mensen zijn het dus met me eens."

Even triomfantelijk reageerden de lieden die achter elke struik het Bruine Gevaar vermoeden - dezelfden, zeg maar, die onlangs massaal aangifte deden tegen de PVV-leider. Ook zij zagen bevestigd wat ze zelf niet moe worden te beweren: dat Nederland diep in zijn hart allang één groot Duindorp is. Dat hebben we tot nog toe wellicht aardig weten te verbergen, nu komt de schrille waarheid aan het licht.

Politici op hun beurt kwamen niet verder dan wat gemopper en gesnier. VVD-voorman Halbe Zijlstra zei dat we moeten ophouden met "politiek bedrijven op basis van onderzoeken van Maurice de Hond". "Als je een platte vraag stelt, krijg je een plat antwoord", zei Diederik Samsom, de leider der sociaal-democraten. En dat hij 'geen bal' van de cijfers geloofde. "Als je doorvraagt", zei ook D66-leider Alexander Pechtold, "ligt het waarschijnlijk een stuk genuanceerder." Om eraan toe te voegen dat de politiek zich niet te veel moet bemoeien met integratiekwesties, aangezien het hier "vooral een maatschappelijk proces" betreft. (Ik sluit niet uit dat de man dit nog serieus meende ook.)

Al met al voelde 's lands meesterpeiler zich genoodzaakt om nog dezelfde dag verantwoording af te leggen. Dat deed hij op zijn eigen website, onder het kopje 'Struisvogels'. De Hond vertelde daar over zijn beide ouders, Auschwitz-overlevenden. Legde uit dat hij persoonlijk Wilders' uitlatingen over 'kopvoddentaks' en minder Marokkanen 'verfoeilijk' vindt. Maar dat hij van alle partijen opdrachten aanvaardt, dus ook van de PVV. Waarna hij erop wees dat zijn onderzoek 'een forse problematiek' openbaart, die niet zal verdwijnen door de uitkomst te negeren. "Ik denk dat mijn ouders liever voor de oorlog al hadden geweten hoe de wereld er werkelijk uitzag."

Wonderlijk genoeg ging De Hond niet in op een eerdere peilingsuitkomst (die hij wel even noemt). Op 23 maart onderzocht hij namelijk óók wat het Nederlandse volk vond van Wilders' verbijsterende uitspraken tijdens die verkiezingsavond. Toen achtte 72 procent van de bevolking zulks 'niet acceptabel'. Tevens liet 15 procent van de PVV-kiezers weten dat diens oproep de kans 'verkleint' dat ze wederom op de partij zullen stemmen.

Toch opmerkelijk, zou ik zeggen. De ene maand distantieert bijna driekwart van het volk zich van Wilders' opvattingen omtrent landgenoten van Marokkaanse komaf, krap vier weken later is 43 procent het met hem eens. Zo'n spectaculaire verschuiving binnen zo korte tijd - dat sméékt om duiding. De Hond vond het niet nodig.

Peilingen zullen gerust iets zeggen over het politieke klimaat waarin wij leven. Maar wat precies waarover blijft de klemmende vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden