Lekker hangen: trends, ophang- en ligtips voor een ontspannen 'baarmoedergevoel'.

Ook in Nederlandse achtertuinen duikt de hangmat steeds vaker op. Het is het ultieme vakantieplaatje, maar dan pal achter het huis: zon, cocktails met een rietje en een ontspannen wiegende hangmat. De trends van dit zomerseizoen: felle regenboogkleuren, vooral geel en oranje. En de hangmat moet zo groot mogelijk.

door SIETSKE DE JONG

Voor Nederlanders worden speciale XL-hangmatten ontwikkeld door de Amsterdamse hangmatwinkel Marañon. Hangmatten uit Zuid- en Midden-Amerika zijn meestal te klein, want een Nederlander is nu eenmaal langer en dikker dan een Braziliaan.

,,Soms kopen mensen een tweepersoonshangmat in Brazilië, die dan nog kleiner is dan onze eenpersoons,'' vertelt Suzanne van Dijk, verkoopster bij Marañon. De speciale XL-hangmatten zijn 1.90 meter breed, terwijl een Braziliaanse hangmat maar 1.45 of 1.65 breed is.

De extra grote hangmatten kunnen heel wat gewicht aan.

Maar dan moeten ze wel goed opgehangen worden. Gebruik geen katoenen touw of koord en gebruik de juiste knoop. Zoals de mastworp voor extra grip op gladde palen of de veiligheidsknoop die voorkomt dat het touw niet slijt aan de hangmatlus (zie afbeelding).

De Maya-Indianen wisten het duizenden jaren geleden al: niets ontspant beter dan hangen in een grote lap stof. Waarschijnlijk hebben zij de hangende bedden uitgevonden. Ze weefden grote matten van de bast van de Hamackboom (daar is hamaca, het Spaanse woord voor 'hangmat', van afgeleid). Ze hingen de matten op tussen de bomen, hoog boven het kruipende ongedierte. In Latijns-Amerika slapen nog steeds hele families in hangmatten van stof en touwen, zonder houten dwarsbalken.

,,De hangmatten met dwarslatten vind ik eerder gevaarlijk dan comfortabel'', zegt Bas Hogenkamp, eigenaar van Hoog Hangmatten in Bergharen. De hangmat krijgt er een extra draaipunt van en je valt er sneller uit. Europeanen voegden het hout aan de hangmat toe, omdat ze zich geen raad wisten met de grote lappen stof. Ze bevestigden houten dwarslatten aan de uiteinden, zodat de hangmat ging lijken op de horizontale, rechthoekige slaapplaatsen die ze gewend waren.

Het grote misverstand over hangmatten is de lighouding. Veel mensen denken dat je horizontaal in de hangmat moet gaan liggen. Een instabiele, maar ook oncomfortabele houding, die de 'banaan' in de hand werkt. Je lichaam voegt zich in een kromming, hoofd, nek en voeten omhoog. Gevolg: nek- en rugklachten. Niks ontspanning.

Maar in echte hangmatten moet je je juist diagonaal nestelen. Dan verdeelt je lichaamsgewicht zich over de hele breedte van de hangmat en kromt je lichaam zich niet. Bovendien kun je dan onmogelijk verstrikt raken in de flappen van de stof. Als je er goed in gaat liggen, draagt de mat je hele lichaam.

,,Het baarmoedergevoel'', zo beschrijft Suzanne van Dijk, verkoopster in hangmattenwinkel Maroñon, die ervaring terwijl ze relaxed in een van hun matten ligt.,,Het liefst zou ik alles vanuit de hangmat aan de klant willen uitleggen.'' Ze vertelt dat er ook regelmatig klanten in slaap vallen in de winkel. Maar als vervanger voor het bed slaat de hangmat in Nederland nog niet aan. ,,Het klimaat in Nederland is daar ook niet naar'', verklaart Hogenkamp, ,,want een hangmat houdt van zichzelf geen warmte vast.'' Met een hele stapel dekens lig je niet lekker in een hangmat.

In de zomer brengen mensen er nog wel eens de nacht in door, maar verder wordt de hangmat voornamelijk gebruikt om te loungen, te lezen en te luieren. Maar volgens de hangmatverkoper is er een duidelijk trend 'naar binnen' te zien. Steeds meer mensen hangen een hangmat op in de woonkamer. ,,Het vervangt de sofa,'' zegt Hogenkamp.

Niet iedereen is echter verguld met grote ophanghaken in de kamermuur. Daarom brengt Marañon deze winter speciale designhaken op de markt. Winkeleigenaar Gilbert Stork: ,,Ruige, grove ringen en keilbouten wil niemand in zijn huiskamer, weet je.'' Daarom maken ze gladde ringen die mooier van vorm en structuur zijn. Alternatief: de speciale hangmatstandaards.

En als je zelf de hangmat niet op kunt hangen, dan is daar inspreken op het antwoordapparaat van 'Hangmatophanger Bert' alias Bert Wagenaar van Kreveld voldoende. Hangmatophanger Bert ('niet voor een gat te vangen, en altijd in de haak') biedt mensen die van klussen niet veel kaas hebben gegeten graag de helpende hand. ,,Ik wil gewoon mensen blij maken'', is zijn filosofie.

De hangmatophanger vertelt dat de meeste mensen die zijn hulp inroepen de hangmat te strak of veel te laag ophangen. ,,Of ze gebruiken pluggen'', lacht Bert, ,,en dat is voor een muur niet echt geschikt.'' Mensen die de hulp van hangmatophanger Bert inroepen zijn niet zomaar in een hokje te plaatsen. Hij helpt zowel scholier als 50-plusser. ,,Ik kom bij mensen aan de grachtengordel, maar ook bij mensen in kleinere huizen'', vertelt Bert. Hangmatten zijn er voor iedereen, hoe kleinbehuisd ook.

Hangmatverkoper Hogenkamp beaamt dat ruimte nooit een bezwaar kan zijn. ,,Ik zeg altijd: als je gemotiveerd bent om een hangmat op te hangen, past het altijd.'' Zijn eigen dochter heeft in haar studentenkamer zowel een hangmat als hangstoel hangen.

De hangstoel is de zittende variant op de hangmat. Het voordeel van een hangstoel boven een gewone is dat je hele rug wordt ondersteund. Bij een gewone stoel ligt het zwaartepunt in je onderrug en dat kan nog wel eens rugklachten opleveren. Bovendien word je in de hangstoel omgeven door de stof en dat geeft een veilig gevoel. ,,Je hebt je eigen holletje'', deelt Hogenkamp zijn ervaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden