Lekker eten in een oude suikerfabriek

The Food Line-up zorgt normaal gesproken voor lekker en gezond eten op grote festivals. In het paasweekeinde organiseert deze club culinaire idealisten een eigen festival, dat helemaal om eten draait. In de oude suikerfabriek van Halfweg.

Festival

Het Culy Food Festival vindt op 4 en 5 april plaats in Sugar City, op het terrein van de voormalige CSM-suikerfabriek in Halfweg. Open zaterdag van 13-23 uur, zondag van 13-22 uur. Er is een parkeerterrein, maar met de trein is het simpel te bereiken via Amsterdam of Haarlem. NS-station Halfweg/Zwanenburg is pal tegenover het festivalterrein. Kaarten kosten 15 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Kaarten kunnen online worden gekocht via www.culy.nl/festival. In die prijs zit ook begrepen de toegang tot foodfilms en enkele workshops. Enkele betaalde workshops zijn alleen online te reserveren na het kopen van een toegangsbewijs.

Het is een rauwe ruimte van steen, staal en beton - ijzeren trappen en balken, afgebladderde verf. Opkijkend in het bijna dertig meter hoge pand zijn nog de roestige ketels te zien waarin ooit suiker werd gefabriceerd. De ruim honderdjarige suikerfabriek in Halfweg is een fraai voorbeeld van industrieel erfgoed. Met Pasen wordt deze ruige omgeving, inmiddels omgedoopt tot Sugar City, overgenomen door worsten- en limonademakers, tacobakkers en koffiebereiders. Veel live muziek geeft het Culy Food Festival nog een extra smakenpalet.

Van eten of drinken laat staan muziek is nog niets te zien, maar lopend door de fabriekshallen verkneukelt organisator Maartje Nelissen zich al bij voorbaat. Zij weet wat waar komt. "Pal na de ingang komt er een supermarkt waar je na afloop alles kunt kopen wat je binnen hebt geproefd." In de volgende hal wijst ze naar een hoek. "Je kunt je het nog niet voorstellen, maar daar komt een kas te staan met verse ingrediënten. Het is een knipoog naar al het geprefabriceerde eten. Je bestelt bijvoorbeeld een appelsap met kruiden zoals munt. Dan krijg je een boodschappenbriefje mee en pluk en pak je de ingrediënten die nodig zijn en aan het eind is er iemand die daarmee jouw sap maakt."

In een andere hoek is een ruimte bestemd voor kinderen die hun eigen drankjes willen maken. "Ze kunnen hun eigen Fristi maken maar dan veel gezonder, geen suiker of andere toevoegingen." Schommels komen er ook, vertelt Nelissen, maar niet alleen voor kinderen. "Nee, het is de bedoeling dat ook vaders en moeders er mee spelen. Schommelen is zo lekker, ideaal om even te relaxen. Het thema van ons festival is ook Eat, Drink, Play. Het moet een ontspannen gebeuren zijn."

Culy Food wordt georganiseerd door de The Food Line-up, een club van jonge mensen die het eten op zomerse festivals willen veranderen. Weg met de zoete frisdrank en vette happen. In hun database zitten inmiddels honderden kleine ondernemers die met hun eigen, soms heel bijzondere, voertuigen lekker vers eten naar het festivalterrein brengen. "Inmiddels hebben we zo veel ervaring en ideeën opgedaan. Regelmatig zijn we in Londen om nieuwe streetfoodconcepten te zien en te proeven. Dat is zo'n bruisende wereld vol innovaties. Dat wilden we allemaal zelf eens laten zien." Daarom organiseren ze nu dus hun eigen festival.

In Halfweg staan overigens niet de foodtrucks die het land door reizen. "We hebben alle deelnemende ondernemers gevraagd om met iets nieuws te komen. Er zijn dus alleen primeurs te zien en te proeven.

Daar krijg ik zo'n kick van." Nelissen noemt een paar voorbeelden van mini-restaurantjes die in de grote hal worden neergezet. "Leslie maakt limonades met wat er op het land staat, Maggie maakt haar eigen dumplings, &Samhoud komt met een burger die geheel van tomaten wordt gemaakt. Worstmaker Brandt&Levie brengt zijn Best of the Worst, Marc komt met zijn slowtainer, een container waarin hij slow-koffie maakt. Er is een thee- en toetjeshoekje, waarbij een patissier een toetje maakt waarin thee is verwerkt. Uit Londen komt Schnacks, een snackbar voor gevorderden met vooral Aziatisch streetfood."

Er is een binnenplaats waar gerookt kan worden. Niet alleen een sigaretje, ook voedsel. Daarbij werkt barbecueliefhebber Smokey Goodness met zijn prachtige zwarte rookoven samen met de Rokende Règâhs (Haags voor reigers).

Het gaat The Food Line-up echter niet alleen om deze vrolijkmakende voedselcreativiteit. Ook de organisatie kan anders, beter, vindt Nelissen, die naast oprichter Lotte Wouters The Food Line-up leidt. "Een gastvrije ontvangst hoort er ook bij. Dat betekent niet tien minuten op je biertje hoeven wachten, dat er voldoende zitplekken zijn, dat tafeltjes snel leeggehaald en schoongemaakt worden."

Ze kijkt nog eens rond. "Deze ruimte past perfect bij ons festival. Het ademt eenvoud en ambachtelijkheid. Dat willen we ook met al ons eten uitstralen. Bijna alles wordt ter plekke bereid. Het is vers, simpel en lekker. Ik weet het, er zijn vele eetfestivals. Maar die zijn vaak voor de ware foodies met erg afwijkende gerechtjes. Of ze zijn voor de zakelijke markt en dan betaal je 12 euro voor een klein hapje. Dit is een laagdrempelig en betaalbaar familiefestival."

De benen strekken

Voor degenen die na al het eten en drinken even de benen willen strekken, begint bij NS-station Halfweg/Zwanenburg tegenover het festivalterrein een wandeling door het Geuzenbos en recreatiegebied Spaarnwoude. Deze onlangs uitgezette wandeling is 9 kilometer lang en voert over grasdijkjes en looppaadjes van konikpaarden. Het is een waterrijk gebied en kan daardoor hier en daar drassig zijn. De wandeling genaamd Geuzenhout is te krijgen via www.mooisteroutes.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden