Lekker doorwerken op je vijfenzeventigste

Medewerkster Intratuin vecht ontslag met succes aan en stopt toch

Mag iemand van 75 jaar ontslagen worden omdat de werkgever hem of haar te oud vindt? Nee, zegt de kantonrechter in Bergen op Zoom. Want dat is leeftijdsdiscriminatie en in Nederland bij wet verboden.

Het overkwam een 75-jarige vrouw uit Halsteren. Zij werkt al ruim dertien jaar anderhalve dag per week als bloembindster bij Intratuin in Bergen op Zoom. Tot haar eigen plezier en dat van haar baas. Maar die vond ook dat 75 jaar "een mooie leeftijd" is om de arbeidsovereenkomst te beeindigen en wilde de vrouw vervangen door een jongere werknemer.

De Halsterse dacht zelf nog een of twee jaar actief te blijven en voerde voor de rechter aan dat zij in haar contact met klanten niet gehinderd wordt door haar leeftijd. Zij heeft een goede verstandhouding met haar werkgever en haar functioneren staat niet ter discussie. Dat klopt allemaal, erkende haar baas, maar op zo'n hoge leeftijd lopen werknemers wel een "aanmerkelijk groter risico" om arbeidsongeschikt te worden.

Kantonrechter A. van Breevoort veegde echter alle argumenten van Intratuin van tafel. Hij vindt dat enkel het ouder worden nooit een reden mag zijn voor ontslag, evenmin als een eventueel verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid. Dus mag de vrouw uit Halsteren gewoon blijven werken.

Ouderenbond Anbo vindt de beslissing van de rechter 'volkomen terecht'. Sinds mei 2004 mag je bij werving, selectie en ontslag niet discrimineren op basis van leeftijd. Maar ondertussen gebeurt dat natuurlijk wel, weten ze ook bij het College voor de Rechten van de Mens, de opvolger van de Commissie gelijke behandeling.

Vorig jaar oordeelde het college over 135 kwesties waarbij leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt een rol speelde. Het ging vooral om mensen tussen de veertig en vijftig jaar. "Mensen van boven de zeventig jaar zien wij alleen als het gaat om vrijwilligerswerk. Organisaties vinden de mensen dan te oud, of ze stellen een limiet: vrijwilligers moeten er op hun 75ste mee stoppen", vertelt woordvoerster Marysha Molthoff.

Dat klopt, beaamt haar collega Frank van der Aa van de Anbo. "Vrijwilligers bij een ziekenhuis in het oosten van het land moesten ophouden bij 75 jaar. Dat voorstel is ingetrokken." Net als het plan van de gemeente Weert om 75-plussers te weren als vrijwilligers bij de stembureaus.

"Werkgevers denken dat bij 75 jaar meestal de gebreken komen. Dat wordt nu als norm gezien. Vroeger was dat 65 jaar", probeert Van der Aa te duiden waarom die leeftijdsgroep er steeds weer wordt uitgepikt. En wellicht keken ze in Weert naar de leeftijdskeuring voor het rijbewijs, die per 1 juli van 70 naar 75 jaar is gegaan. Van der Aa: "Dat gaat op een of andere manier doorwerken."

Molthoff vindt het 'dapper' dat de bloembindster naar de kantonrechter is gestapt. "Het is goed dat ze haar ontslag aangevochten heeft. Ze heeft gewonnen en is een voorbeeld voor haar leeftijdsgenoten, al kan ik niet zeggen hoe groot die groep is."

Toch zal de bloembindster - ze wil niet reageren op de gang van zaken - niet lang genieten van haar overwinning. Ze heeft gisteren in goed overleg alsnog een regeling getroffen met Intratuin: per 31 december dit jaar stopt ze met werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden