Review

Lekker alles doen wat niet mag onder een concert

Een kind dat met zijn ouders meegaat naar een klassiek concert moet meestal stilzitten, niet kletsen en zeker niet giechelen. Soms krijg je juist dan onweerstaanbaar de slappe lach. In de voorstelling ' Speel Goed!' van acteurs Porgy Franssen en Bart Kiene doen twee podiumknechten alles wat tijdens een chic concert van het 'Brisk Recorder Quartet Amsterdam' niet mag en dat is erg leuk.

In vol ornaat begroeten ze ijverig het binnenkomende publiek, dat een hand, een zoen of een kam door het haar krijgt. Porgy Franssen is zo opgetogen over het komende concert dat hij steeds opnieuw naar de deur van de kleedkamers rent om de dames en heren musici te vertellen dat 'het gaat beginnen'. ,,Nog drie minuten voor aanvang, nog twee minuten en vijf seconden voor aanvang.” En als ze niet komen:

,,Het is al begonnen! Het is al afgelopen!” Ondertussen loopt er van alles mis met de voorbereidingen: hij struikelt over de blokfluiten en zijn eigen benen en de standaard van de microfoon stort in. Maar dan lopen Marjan Banis, Alide Verheij, Saskia Coolen en Bert Honig, gekleed in gala, toch echt het podium op. Ze spelen werk van 'Johán Sebastiaan Bach' - met een enthousiaste klemtoon op de naam van de componist - en nieuwe composities van Henny Vrienten. De podiumknechten aan weerszijden van de vier fluitisten hoeven maar weinig te doen om de lachers op hun hand te krijgen. Een eerbiedige blik op de musici, een onderdrukte geeuw of een hoestbui zijn al grappig door de mimiek van de twee acteurs en de uitgestreken gezichten van de musici. Natuurlijk wordt het in de loop van het concert steeds erger. Zo erg dat Kiene zijn collega Franssen ontslaat, die met een zielig gezicht en plastic tassen als een zwerver de zaal uitloopt. Hoogtepunt zijn de voorbereidingen voor de koffiepauze, met ratelende kopjes op bibberende dienbladen en een enorm wit tafelkleed dat boven op de musici terechtkomt. Al is het een puinhoop, de fluitisten blazen professioneel voort en zelfs de stofzuiger zingt mee, net als de zaag die enkele blokfluiten in stukken zaagt.

'Speel Goed!' vertrekt vanuit een simpel gegeven, maar de losbandige Franssen en zijn serieuze collega Kiene vormen een onweerstaanbaar geestig clownsduo. Het slot raffelen ze een beetje gemakkelijk af. Het publiek krijgt zelf ook een fluitje en blaast enthousiast mee met de muziek. Dan moet je even aan de al te lollige humor van 'Bassie en Adriaan' denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden