Lekker allemaal tanken bij het stopcontact

Nederland blijft meer CO2 uitstoten, terwijl in de wereld als geheel ondanks de economische groei de uitstoot stabiliseert. Er moeten radicale maatregelen komen, klinkt het. Zo pleiten klimaatexperts voor opslag van CO 2 en voor de ombouw van kolencentrales naar centrales voor biomassa. En de PvdA wil dat ons wagenpark razendsnel helemaal elektrisch wordt.

De PvdA lanceerde gisteren in haar Energievisie een plan om in 2025 iedereen elektrisch te laten rijden. De auto's moeten rijden op stroom uit windmolenparken op zee en de autobatterijen zouden de stroom kunne opslaan.

Volgens Kamerlid Jan Vos, PvdAwoordvoerder energie, is het plan realistisch. "Zonne- en windenergie dalen de komende jaren in prijs en concurreren met energie uit fossiele brandstoffen. Hetzelfde zie je bij elektrische auto's: kijk naar Tesla. Dat proces gaat alleen nog maar sneller de komende jaren."

Maar gaat het PvdA-plan over milieu of over economie?

"Het gaat over twee dingen. Als eerste is er het probleem van de uitstoot van auto's. Fijnstof vervuilt de atmosfeer en zorgt ervoor dat wij meer last hebben van astma en luchtweginfecties dan andere Europese landen. De huidige generatie auto's kan niet meer aan de emissie-eisen voldoen, ook niet van de uitstoot van CO2. Toch moet dat ook beter, dat hebben we in Parijs afgesproken. En er is een technisch alternatief: elektrisch rijden. Bovendien zijn windmolenparken een veel kostenefficiëntere manier om energie op te wekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het sluiten van de kolencentrales, het is alleen de vraag wanneer."

Is het haalbaar?

"Ja, ik denk het wel. In Noorwegen is al 20 procent van het wagenpark elektrisch. Er komen steeds meer elektrische auto's in de middenklasse op de markt. Ik begrijp dat je al een stekkerauto koopt voor 12.000 tot 13.000 euro. Ze gaan de prijs van fossiele auto's kruisen."

Niet al uw collega-politici kunnen zich vinden in uw plannen.

"Dat de VVD niet enthousiast reageert is jammer. Andere partijen vinden het vermoedelijk wel een goed plan. Als Nederland zou kiezen voor PvdA, GroenLinks of D66 maken we een kans. We hopen dat in 2030 alle benzine-auto's van de weg zijn. Nou ja, tenzij ze schoon zijn. Over de details kan nog worden gepraat. Brancheorganisatie Bovag is bijvoorbeeld enthousiast, maar ziet een tijdpad wat verder in de toekomst."

En wie gaat uw ambitieuze plan betalen, waar haalt u de subsidies vandaan?

"Subsidies zijn niet nodig, het is een combinatie van maatregelen die het mogelijk maakt. Door vervuilers te belasten en rijders van elektrische auto's fiscaal te stimuleren. Daarbij is het technische innovatie die ons gaat helpen. De nieuwe generatie batterijen van elektrische auto's gaan zo'n 400 kilometer mee. Daarna moet je opladen, net zoals je moet tanken met een uitlaatauto. Er komen nu steeds meer stations waar je in twintig minuten je auto kunt opladen. Neem een kopje koffie met een krantje en je kunt weer verder."

TROUW.NL

Uitgebreid interview met Jan Vos

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden