Lekken naar media slaan deukjes in onderling vertrouwen

Premier Mark Rutte (M) samen met de onderhandelaars CDA minister Maxime Verhagen (L) en CDA-Kamerlid Sybrand Haersma Buma (R) in de tuin van het Catshuis. Beeld anp

Geert Wilders spreekt van de 'canard van het jaar', de Volkskrant laat weten dat haar opening van de krant over de PVV-leider die af wil van minister Gerd Leers 'voor 100 procent klopt'. Maar wat het artikel en de reacties vooral laten zien, is dat de spanning in het Catshuis oploopt.

Voordat de gesprekken tussen Mark Rutte, Maxime Verhagen, Geert Wilders en hun secondanten begonnen, was het al voorspeld. Sijpelt er niets naar buiten, dan is dat een teken dat ze er met elkaar uitkomen. Begint het uit het Catshuis te lekken, dan verlopen de onderhandelingen stroef en nemen de zorgen rond de beeldvorming toe.

De kwestie Leers is niet het eerste geval van lekkage vanuit het Catshuis. Eind maart meldden 'ingewijden' aan het AD dat een akkoord aanstaande was. Dat was een aantal uren voor de mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de onderhandelingen in een 'moeilijke fase' zaten.

De Telegraaf wist twee dagen later te melden dat binnen het Catshuis bijna overeenstemming was bereikt over bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, wat weer tot geërgerde reacties vanuit het CDA leidde. Ook de eis van Wilders voor een euroreferendum lekte uit.

Toch volgden op deze 'onthullingen' niet zulke felle ontkenningen als vandaag. "Ik heb het zelden meegemaakt, dat een opening van een krant, waarvan je denkt, dat schrijf je niet zomaar op, zo hard ontkend wordt door alle betrokken partijen," liet NOS-verslaggever Joost Vullings vanmorgen weten. Niet alleen Wilders, ook woordvoerders van VVD en CDA ontkennen dat de positie van Leers aan de orde is geweest.

De chef van de parlementaire redactie van de Volkskrant, Raoul du Pré, zegt niet verbaast te zijn over de reacties. "De betrokkenen kunnen ook niet anders dan het bericht ontkennen. Als het bericht wordt bevestigd, dan betekent dat het einde van Gerd Leers. Ook de harde ontkenning van Wilders viel te verwachten; hij heeft nu niet gekregen waar hij op hoopte."

Los van de vraag wat Wilders nu wel of niet heeft gezegd over Leers, de berichten in de Volkskrant slaan een nieuwe deuk in de onderlinge verhoudingen. Het bericht zal ongetwijfeld ter tafel komen. Iets dat de veelgenoemde chemie tussen Rutte, Verhagen en Wilders niet ten goede zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden