Lekach met walnoot en rozijnen

Heske Kannegieter van 'Museumdiner' zit niet stil en begint donderdag 1 oktober met deel II van de joodse kookkunst, een Asjkenazisch diner in 'David en Goliath' in Amsterdam. Tot en met 26 november worden elke donderdag vijftien gerechten geserveerd (waaronder Gefilte Fisch, Goldene Yoich, Cholent, Tzimmes, Holishkes en natuurlijk Kugel met peren), afgewisseld met Klezmer van het ensemble Di Kalles. (Voor meer inlichtingen: 020-4235817).

HENJA SCHNEIDER

Een typisch feestelijk baksel uit de Asjkenazische joodse keuken is 'lekach'. Lekach wordt in Oost-Europa gegeten bij verlovings- en trouwfeesten en traditioneel ook op het joodse nieuwjaar, Rosj Hasjana, want zoete gerechten zijn een symbool voor de zoete, goede dingen van het leven.

Voor 2 personen hebt u nodig:

200 g bloem 150 g fijne tafelsuiker 1 theelepel kaneel 1 theelepel piment 250 g vloeibare honing 1 dl plantaardige olie 2 eieren, losgeklopt 2 eetlepels cognac 1 theelepel bakpoeder, opgelost in 1 dl sinaasappelsap 50 g walnoten of amandelen, grof gehakt 30 g sultana's, geweld, uitgelekt, met wat bloem bestoven

Verwarm de oven voor op 170'.

Meng bloem, suiker en specerijen, maak een kuiltje in het midden, voeg de honing, de olie en de eieren toe en werk alles door elkaar tot een glad beslag. Roer er de in sinaasappelsap opgeloste bakpoeder door en tenslotte de stukjes walnoot of amandelen en de rozijnen.

Bekleed een bakvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier, kwast dat in met boter en bestuif het met bloem. Giet het beslag in de vorm en bak de lekach in ongeveer 1 1/4 uur gaar. Hij moet stevig aanvoelen. Laat de lekach helemaal afkoelen en verpak hem luchtdicht in folie. Hij smaakt helaas het lekkerst als u nu een week het geduld kunt opbrengen om hem te laten rijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden