Leidse populieren varen dichterlijk ten hemel

RENSKE VAN DIJK

Ze zien er nog kaal en triest uit, de negentien populieren op het Morspoortterrein in Leiden. Tijd om dit voorjaar blaadjes te ontwikkelen, krijgen ze niet meer. Het broedseizoen komt eraan en voordat er vogels in nestelen, moeten de bomen gekapt zijn. Ze worden vandaag op dichterlijke wijze uitgeluid tijdens een protest van actievoerders van Milieudefensie, GroenLinks, PvdD en Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks.

Gaat het iets uithalen? 'Nee', is het simpele antwoord van actievoerder Dick de Vos (PvdD). De gemeente Leiden heeft namelijk al besloten door te gaan met de bouw van een tijdelijke parkeergarage op deze plek aan de rand van het Leidse centrum. "Onzinnig. Misdadig." De Vos heeft er alleen maar krachtige termen voor.

De buurt is bang dat door de parkeergarage het verkeer in de Morsweg drukker zal worden, terwijl de straat al geldt als een van de meest vervuilde van het land. Pieter de Krom van Milieudefensie: "De bewoners zijn er echt ziek van. We willen ze hiermee een uitlaatklep geven."

De buurtbewoners hebben nog één schrale troost: de Milieudienst van Leiden zegt dat de geplande bomenkap er mogelijk voor zorgt dat de windsnelheid toeneemt en daardoor de uitlaatgassen in het vervuilde gebied zich meer verspreiden.

De Leidenaren schamperen over die argumentatie. Op een Leidse nieuwssite wordt voorgesteld om andere stukjes natuur in de dichtbebouwde stad dan maar meteen te asfalteren, voor meer frisse lucht: "Dat Leidse Hout kan toch ook wel weg? Waait het in die hoek ook eens lekker door."

Het symboolprotest wordt ondersteund door bioloog, dichter, ex-Leidenaar en natuurliefhebber Maarten 't Hart. Hij zal bomengedichten voorlezen: "Uit de verte / keken we toe: hoe, toen je viel, een snoer / van vloeibare kristallen zich afzette tegen het beton / en aan zijn hemelvaart begon." ('Requiem voor een Berk', Achiel Janssens)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden