Leidinggevende ProDemos ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag

Beeld ANP

ProDemos, een instituut dat uitleg geeft over de spelregels van de democratie en de rechtsstaat, heeft een medewerker ontslagen nadat over hem meldingen van grensoverschrijdend gedrag waren binnengekomen. Dat bevestigt het instituut na berichtgeving door de NOS.

ProDemos laat weten dat de directie in februari een eerste melding kreeg over grensoverschrijdend gedrag van de man. Hij is nog dezelfde dag geschorst. Later kwamen er meer meldingen over hem binnen.

De directie stelde op basis van de klachtenregeling ongewenste omgangsvormen een onderzoek in. Uit dit interne onderzoek kwamen aanwijzingen over ‘ernstig verwijtbaar gedrag’ van de medewerker naar voren. Op basis van de uitkomst van dit onderzoek is de arbeidsovereenkomst met hem beëindigd. Hij had een leidinggevende functie bij ProDemos.

Het instituut heeft geen aangifte gedaan tegen de ontslagen medewerker. In een schriftelijke verklaring stelt ProDemos dat die optie wel is besproken met de betrokkenen, maar waarom er niet voor is gekozen meldt de organisatie niet. “Mochten medewerkers besluiten aangifte te doen, dan ondersteunt ProDemos dit uiteraard”, aldus de verklaring.

Volgens de NOS waren alle slachtoffers van het ongewenste gedrag mannen. ProDemos wil dat uit privacyoverwegingen niet bevestigen. Om die reden wil het instituut ook niet zeggen hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van het gedrag van de medewerker. De NOS meldde dat zes slachtoffers en twee getuigen verklaringen hebben afgelegd.

Lees ook:

Waarom een Kamerbezoek de burgerzin kan verhogen

Verplicht, dat vindt Eddy Habben Jansen een lastig woord. ProDemos, waarvan hij directeur is, verleidt scholen liever tot een bezoek aan de Tweede Kamer. Jaarlijks ontvangt het er zo’n 90.000.

Per speeddate op zoek naar nieuwe raadsleden

De helft van de gemeenteraadsleden stapt voortijdig op. In aanloop naar de verkiezingen in 2017 worstelden partijen in kleinere gemeenten met lege plekken. Daar moest de cursus van ProDemos, die burgers enthousiast moet maken voor het ambt van raadslid en hen beter voorbereidt op wat komen gaat, verandering in brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden