Leiding rebellen nu op Syrische bodem

Commandant Vrije Syrische Leger verhuist van Turkije naar 'bevrijd gebied'

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De leiding van het Vrije Syrische Leger FSA is verhuisd naar Syrië. In een videoboodschap liet Riad Asaad, commandant van het rebellenleger, weten dat hij zijn standplaats in Turkije heeft verlaten, en op een geheime plek in zijn thuisland zit om leiding te geven aan de opstand tegen president Basjar Assad.

De verhuizing naar 'bevrijd gebied' is in de eerste plaats vooral van symbolische betekenis. Dat Riad Asaad naar Syrië kán gaan, impliceert dat het Syrische leger de controle over een deel van het land echt kwijt is. De verhuizing is daarmee goed voor het moreel van de opstandelingen, en een psychologisch klapje voor het regime in Damascus.

Maar Asaad, die ruim een jaar geleden als een van de eerste hoge officieren deserteerde en de FSA begon, heeft ook praktische redenen om te verhuizen. Hij hoopt er waarschijnlijk meer aanzien onder 'zijn' strijders mee te krijgen. Rebellen die in Syrië daadwerkelijk het vuile werk opknappen, hebben niet altijd evenveel respect voor de 'leunstoel-rebel' in zijn afgeschermde vluchtelingenkamp in Turkije.

Asaad probeert met zijn actie ongetwijfeld zijn greep op lokale FSA-groepen te versterken, die volgens analisten het afgelopen jaar beperkt is geweest. In de praktijk nemen lokale commandanten van FSA-eenheden hun eigen beslissingen. Of Asaad vanuit een geheime locatie in Syrië meer invloed kan uitoefenen op de strijd, moet blijken.

Hij neemt in ieder geval een risico - de FSA-leiding maakt van zichzelf een doelwit voor de straaljagers van het regime, die ook in 'bevrijde' gebieden hun bommen laten vallen. Sommigen beschouwen Asaads boodschap dan ook vooral als media-stunt. "Asaad blijft maar een paar dagen", aldus een opstandeling tegen persbureau Reuters. "Daarna gaat hij terug naar zijn tent."

'Zus van president Assad vertrekt naar Doebai'
De kring rondom de Syrische president Basjar Assad wordt steeds kleiner. Volgens persbureau AFP is zijn oudere zus Boesjra (1960) met haar vijf kinderen naar Doebai verhuisd.

Naar verluidt was Boesjra de lieveling van vader en oud-president Hafez, en had zij veel invloed op hem. Haar echtgenoot Asif Sjawkat kon mede daardoor uitgroeien tot het 'brein' van het Syrische regime, de man die eerst verantwoordelijk was voor de veiligheid en het voortbestaan van het regime.

Boesjra is weduwe, sinds Sjawkat in juli omkwam bij een explosie in Damascus. Daarbij overleden ook een aantal andere kopstukken van Assads veiligheidskabinet. Volgens rebellenwebsite all4syria.com zou ze zijn vertrokken na een meningsverschil met Basjar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden