Leiding oppositie Ethiopië blijft in gevangenis

Ruim honderd Ethiopische oppositieleden blijven gevangen. Wereldbank en Europese Unie dreigen 315 miljoen euro subsidie in te houden.

Van onze redactie buitenland

De politici probeerden deze week op borgtocht vrij te komen, maar de rechter vond de aanklacht van hoogverraad daar te ernstig voor. Tijdens parlementsverkiezingen in mei vorig jaar maakte de oppositie een grote sprong voorwaarts. Onverwacht, omdat het regime van premier Meles Zenawi doorgaans weinig ruimte laat. Bij de rellen die volgden omdat in een aantal kiesdistricten fraude was gepleegd, schoot de politie zo'n honderd demonstranten dood en arresteerde zij duizenden anderen.

Het lijkt of het regime nu wraak neemt voor de massale onrust vorig jaar. In november werden 131 oppositieleden aangeklaagd voor hoogverraad, aanzetten tot geweld en genocide. Hierop staat de doodstraf.

Leider Berhanu Nega van de Coalitie voor Eenheid en Democratie CUD won de verkiezingen in de hoofdstad Addis Abeba met overmacht en zou eigenlijk burgemeester moeten zijn. Maar ook deze economie-professor zit nu al maanden gevangen.

Tijdens een zitting wilde Berhanu deze week namens alle gevangenen een verklaring voorlezen, nadat de rechter het verzoek tot borgstelling had afgewezen. Maar rechter Adil Ahmed kapte Berhanu af, waarop deze reageerde: “De aanklacht tegen ons is zeer ernstig. Als de rechtbank niet naar ons wil luisteren, weigeren wij hier berecht te worden.“

Wereldbank, Europese Unie en Groot-Brittannië willen vanwege deze harde aanpak 315 miljoen euro aan steun inhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden