Leiding Fairstar bleek 'een roversbende'

Dockwise sleept voormalige top van overgenomen concurrent voor de rechter

Aan een vijandige overname kleven risico's. Dat bleek toen Dockwise een paar maanden geleden na veel tumult eigenaar werd van de kleinere concurrent Fairstar zonder precies te weten wat er in de boeken stond. Eenmaal binnen trokken de medewerkers van Dockwise de kasten open en het ene na het andere lijk tuimelde eruit.

Dockwise sleept nu de voormalige top van Fairstar voor de rechter omdat er in het zicht van de overname enorme uitgaven zijn gedaan, stelt een woordvoerder van het bedrijf. Zo zou een nieuw schip zijn besteld voor 85 miljoen euro, zonder dat de aandeelhouders daarover geïnformeerd zijn. De opdracht is ook niet terug te vinden in het jaarverslag van 2011, terwijl de bestelling volgens Dockwise wel in dat jaar zou hebben plaatsgevonden. Personeel op belangrijke posities zou nieuwe contracten hebben gekregen: ook als zij zelf vertrokken, kregen zij een vertrekpremie en anti-concurrentieafspraken werden geschrapt. Dit leidde tot de uitkering van 1,2 miljoen euro aan vertrekpremies. Verder zou de top zichzelf 7,7 miljoen euro hebben laten betalen terwijl er volgens het Financieele Dagblad, die over de dagvaarding beschikt, 'geen geld meer was om nieuwe overalls voor de bemanning aan te schaffen'. De leiding van Fairstar gedroeg zich 'als een roversbende', meent Dockwise.

Curieus is het gevecht om de laptop van ex-directeur Philip Adkins. De server van Fairstar was zo ingesteld dat berichten werden doorgestuurd naar een extern adres zonder dat er een kopie achterbleef. Bovendien communiceerden directeuren en commissarissen veelal via privé-mail. Via deze berichten probeert Dockwise de ex-directeuren van Fairstar aan te pakken, maar een rechtszaak in Engeland om te laptop van Adkins te pakken te krijgen werd verloren. Dockwise gaat in hoger beroep. Tegenover het FD liet Adkins weten dat Dockwise ten onrechte anderen de schuld probeert te geven dat de vijandige overname duurder uitpakt dan gedacht. Op de laptop is volgens hem geen belastende informatie te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden