Leiders

Even afgevraagd of de ANWB soms een tijdelijk steunpunt in Washington zou hebben geopend. Ze vervangen bougies, plakken banden en waarschuwen tegen het ongevraagd verversen van de olie, maar in het zomerseizoen bestaat hun core business uit de hopeloze gevallen die hun paspoort nergens in de caravan kunnen terugvinden, gewoon de weg kwijt zijn of vermoeden thuis de strijkbout aan te hebben laten staan.

Ruud Verdonck

Zo aandoenlijk was de begeleiding van premier Balkenende op weg naar z'n ontbijt met de Amerikaanse president Bush. In allerlei beschouwingen doken de zorgen op over wat de Nederlandse minister-president wel niet zou gaan stamelen tegen de baas van de wereld, de alom tegenwoordige politieagent, de krachtpatser van het intellectuele debat. Sterker: óf er iets inhoudelijks gezegd mocht worden buiten de bekende beleefdheidsfrasen. Men hield het hart vast: de kleine gaat voor het eerst alleen naar school.

Op de televisie zag ik Neelie, umme, Peper-Smit-Kroes zal ik maar zeggen, dan weet u ongeveer wie ik bedoel, de premier waarschuwen dat hij niet met het opgeheven vingertje bij Bush moest aankomen. Het typisch Nederlandse opgeheven vingertje, kinderen, is een relikwie uit de jaren zeventig, toen Nederland niet altijd het allerbraafste jongetje van de klas wilde spelen. Niet dat men zich in het buitenland dat vingertje herinnert; als Nederland ergens mee opviel was het met de libertaire politiek ten opzichte van het drugsgebruik en voor de rest lieten ze die Hollanders maar wat roepen. Maar in die tijd is Neelie ongeveer blijven steken. Anders had ze ook wel geweten dat het opgeheven vingertje niet in Balkenendes repertoire voorkomt. En áls, dan was Jaap de Hoop Scheffer er altijd nog bij, desnoods om dat vingertje onmiddellijk af te bijten: even, sorry Jan Peter. Ze voorzag de grootste rampen en hoopte dat Bush tijdens het inschenken van de koffie zou voorstellen om de televisie aan te zetten voor een aflevering van 'The Bold and the Beautiful'.

Gisteren bleek Balkenende rond te lopen met het gevoel dat hij zich er een nieuwe vriend bij had ontbeten. Bush, op zijn beurt, verkeerde in de veronderstelling dat hij de leider van Europa had gesproken. Ach, men maakt zich zo vaak zorgen om niets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden