Leiders proberen zelfvertrouwen op te vijzelen

Van onze parlementsredactie

Het mocht de pret in het met naar schatting 300 mensen tot de nok toe gevulde theater Romein in de binnenstad van Leeuwarden niet drukken: "Wiegel weet wie zijn vrienden zijn. Hij was uitgenodigd voor deze avond, maar in een brief schreef hij ons dat zijn aanwezigheid volkomen overbodig was. De PvdA houdt immers de belangen van Friesland uit zichzelf al in de gaten" , vertelde een grappende fractieleider Woltgens.

De Friese cabaretier Riens Gratama stond overigens toch al borg voor een hoog 'humor-gehalte' van deze avond. "De Friezen waren ook ooit een groot volk maar zij hebben inmiddels geleerd klein te zijn. Klein kan ook heel gelukkig maken" , aldus Gratama, zo verwijzend naar de bijna-halvering van de PvdA in de opiniepeilingen.

Woltgens, maar vooral ook Kok, poogde het sociaal democratische zelfvertrouwen gisteravond duidelijk wat op te vijzelen. Hij zette voor de partijgangers de sociaal-democratische zegeningen in dit kabinet op een rijtje. Met als jongste wapenfeit: de overeenstemming binnen het kabinet dat ontwikkelingshulp moet blijven gaan naar de armste landen. Na de ruzie tussen CDAminister Van den Broek van buitenlandse zaken en PvdA-minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking heeft de PvdA hier duidelijk gescoord, aldus Kok.

Zo noemde hij nog enkele wapenfeiten zoals de extra salarisverhoging die de onderwijsgevenden dankzij de inspanningen van minister Ritzen in het vooruitzicht is gesteld. De inzet van gasbaten voor investeringen is, aldus Kok, nog zoiets waarin degelijke sociaal-demoraten zich zullen herkennen.

De minister van financien profileerde zich duidelijk als een degelijk financier: "Financiele soliditeit en sociaal-democratische solidariteit gaan hand in hand" , aldus Kok. Onderwijs en gezondheidszorg moeten natuurlijk redelijk worden betaald, maar in het algemeen geldt: werk gaat boven inkomen. "Maar dat mag niet de boodschap zijn van wie het al goed heeft" , aldus Kok, duidelijk doelend op CDA-politici die voortdurend oproepen tot loonmatiging maar zodra het om de middeninkomens gaat daarmee heel wat voorzichtiger worden.

Loonmatiging, aldus Kok, kunnen politici echter alleen niet bereiken, daarvoor hebben ze de hulp nodig van de vakbeweging en van de werkgevers. Vandaar de oproep tot loonmatiging en vandaar de noodzaak om afspraken daarover te maken.

Binnen twee maanden moet duidelijk zijn of de sociale partners daartoe bereid zijn. Dan kunnen de resultaten van dat centraal overleg nog meewegen in het begrotingsoverleg in het kabinet, dat in augustus moet worden afgerond.

De twee PvdA-politici haakten met dit voorstel in op een aanbod van FNV-voorzitter Stekelenburg die al eerder een dergelijk centraal overleg had voorgesteld. De vraag is alleen: wat stellen centrale afspraken over loonmatiging voor wanneer FNV-bonden al bij voorbaat laten weten daarin niet geinteresseerd te zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden