Leiders proberen scheuring kerk te voorkomen

JANGWANI BEACH (ANP) - Leiders van de Anglicaanse Kerk proberen de komende dagen tijdens een conferentie in Tanzania een scheuring in hun kerk te voorkomen. Anglicaanse kerken in Afrika en Azië hebben gedreigd de banden met andere landelijke kerken te verbreken.

Dit vanwege ongenoegen over de wijding van een homoseksueel tot bisschop en de inzegening van relaties tussen partners van hetzelfde geslacht. De ongeveer 38 anglicaanse leiders komen een week lang bijeen in een hotel ongeveer dertig kilometer ten noorden van Dar es Salaam, de grootste stad van het Afrikaanse land.

Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de 77 miljoen anglicanen in de wereld, erkende dinsdag bij zijn aankomst in Tanzania dat de kerk op een kruispunt staat, maar hij hoopte dat de bijeenkomst een eenheidsfront zal smeden.

Afsplitsing

De anglicaanse kerken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar de kerk in tegenstelling tot het Westen een grote bloei doormaakt, wijzen homoseksualiteit als zondig af. Zij voeren daarvoor passages uit de bijbel aan, waarin homoseksueel geslachtsverkeer wordt veroordeeld. Sinds de anglicanen in de Verenigde Staten in 2003 de homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire wijdden, dreigen die kerken zich af te splitsen.

De Anglicaanse Kerk ontstond in 1534, toen de Engelse koning Hendrik VIII tegen de zin van paus Clemens VII scheidde van Catharina van Aragon en trouwde met Anna Boleyn. Formeel is het Britse staatshoofd, nu dus Elizabeth II, hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden