Leiders Cyprus 'beslechten' veertig jaar ruzie in de kroeg

De nieuwe Turks-Cypriotische leider zoekt weg naar verzoening

Als twee oude vrienden kletsten de zestigplussers Mustafa Akinci en Nicos Anastasiades maandagavond ontspannen in de schouwburgzaal van Limassol. Met hun gezamenlijke uitje trokken de Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische leiders meer aandacht dan de acteurs op het podium. Want de Cyprioten moeten nog wel een beetje wennen aan dit soort relaxte ontmoetingen tussen de 'aartsvijanden'.

Geflankeerd door hun vrouwen bekeken de twee presidenten het toneelstuk 'Cyprus: Saddened in Greek, wounded in Turkish' van de Turks-Cypriotische dichter Faize Ozdemirciler die in zijn stuk oproept tot verzoening tussen de rivaliserende eilanddelen. Het theaterbezoek is onderdeel van een nieuwe strategie om vrede te brengen op het eiland. Hordes diplomaten hebben de afgelopen decennia hun tanden stukgebeten op het conflict dat Cyprus sinds 1974 verdeelt. Die officiële bijeenkomsten leverden weinig op.

Akinci, die eind april tot Turks-Cypriotische president werd gekozen, besloot het over een andere boeg te gooien. Hij sprak met zijn collega af op de plek waar wereldwijd ruzies worden beslecht: in het café, met een borrel in de hand. Het werd een symbolische kroegentocht door Nicosia waarbij voor het eerst in de geschiedenis de twee leiders samen de 'groene lijn' - de bufferzone die de hoofdstad verdeelt - overstaken.

De nieuwe koers lijkt goed te vallen bij de bevolking, die beide leiders tijdens hun excursies warm en hier en daar zelfs met applaus ontvangt.

En ook richting Turkije, dat als enige natie ter wereld de Turkse Republiek Noord-Cyprus erkent, laat Akinci een nieuw geluid horen. In plaats van een 'moeder-kindrelatie' stuurt hij aan op een lossere band, meer als tussen 'broers of zussen'.

Nu de betrekkingen tussen Akinci en Anastasiades aan de bar wat zijn ontdooid, hebben ze afgesproken elkaar ook weer aan de officiële onderhandelingstafel te ontmoeten voor VN-vredesbesprekingen. Liefst twee keer per maand. De volgende staat gepland voor 17 juni.

Want dat de Cypriotische leiders haast hebben, maakte Anastasiades na het theaterbezoek nog eens duidelijk. "Op dit eiland hebben we fouten gemaakt. Daar moeten we lessen uit trekken, ook voor onze jongere generaties. Hoe langer het duurt hoe meer de jeugd van elkaar vervreemd raakt."

De Grieks- en Turks-Cypriotische jongeren zijn namelijk - anders dan hun presidenten - gescheiden van elkaar opgegroeid. Generatiegenoten Akinci en Anastasiades brachten hun kinderjaren toevallig allebei in Limassol door. Die herinneringen leverden in de coulissen van het theater ongetwijfeld genoeg gespreksstof op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden