Leiders applaudisseren voor de Farc
Vrede | Feest vandaag in Cartagena, waar het akkoord tussen de Farc en de Colombiaanse regering wordt getekend. Maar er klinkt ook scepsis, en het vredesdocument is nog niet af.
Cartagena de Indias maakt zich op voor de vrede. Het centrum van de koloniale vestingstad veranderde gisteren langzaam in een moderne vesting voor de ondertekening vandaag van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging Farc. Dat moet een punt zetten achter 52 jaar strijd met miljoenen slachtoffers.
Op straathoeken verschenen militairen. Helikopters cirkelden rond. En 's middags kwamen tweeduizend in veiligheid gespecialiseerde rambo's de lokale politie versterken. Het gaat niet alleen om de veiligheid van 15 presidenten - onder wie Raul Castro -, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en onze eigen Bert Koenders. Ook de veiligheid van een andere groep is in het geding: de guerrilleros zelf, regelrecht uit de Colombiaanse jungle waar ze afgelopen week het akkoord bespraken.
De Farc heeft dan wel vrede gesloten met de regering, maar heel wat krachten in Colombia zouden geen middel schuwen om de commandanten straks, als de Farc een politieke partij is, niet te hoeven zien rondlopen in het Congres.
De wereld wacht een bijna surrealistisch schouwspel. Presidenten en ministers zullen vandaag blij applaudisseren voor een beweging die in hun landen nog op de lijst staat van terroristische organisaties.
De straatverkopers bij de Sint Toribiokerk in het centrum van Cartagena blijven er schijnbaar onverschillig onder. Op de vraag of ze het akkoord zien zitten volgt hooguit een kort ja of nee. "Ik geloof in de vrede van binnen, niet in fictieve vrede", zegt de hotdogverkoper. Maar ja, trots is hij wel dat het akkoord in zijn stad wordt gete-kend.
undefined
New York
Aanvankelijk had president Santos de Verenigde Naties in New York op het oog, maar er was een probleem. Tegen een aantal guerrilleros - onder wie Tanja Nijmeijer - heeft de VS internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd wegens drugshandel of ontvoering. Hen zomaar op Amerikaans grondgebied toelaten en zien schitteren in een ceremonie was een brug te ver voor de Amerikanen.
Ook de hoofdstad Bogotá was geen optie; de hoogte van 2600 meter zou de oude Raul Castro fataal kunnen worden. Bleef over Cartagena de Indias, de Caribische parel die Colombia standaard uit de kast haalt voor topconferenties.
De euforie zal vandaag groot zijn, superlatieven zullen klinken, en de akkoorden zijn zonder twijfel historisch. Maar eigenlijk is het te tekenen document nog helemaal niet af. Het telt weliswaar 297 pagina's, maar het wemelt van de vaagheden. Zo is onduidelijk of de 9000 gevangen guerrilleros mogen meeliften op de amnestieregeling. En of ondernemers die paramilitairen hebben gefinancierd ook voor de tribunalen moeten verschijnen.
undefined
Drugshandel
En niemand weet nog waar de tientallen miljoenen euro's die de implementatie zal gaan kosten vandaan moeten komen. De verwachting is dat delen van de delegaties na vandaag zullen terugkeren naar Havana om lege plekken in te vullen.
Precies deze onduidelijkheden zijn voor sommige inwoners van Cartagena, dat toch al niet bekend staat een als regeringsbolwerk, reden voor scepsis. "Wat gebeurt er met de kapitalen die ze met de drugshandel hebben verdiend? Laat ze die aan het volk geven," zegt de 45-jarige Alfredo Jaramillo. "En over de corrupte politici hebben ze ook niks geschreven."
undefined