Leider van Republikeinen tegen actie

WASHINGTON - Trent Lott, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Amerikaanse Senaat steunt de timing van de militaire actie tegen Irak niet en ziet een verband met de impeachment-problemen van president Clinton. “Bij zowel de timing als het beleid moeten vraagtekens worden gezet”, zei Lott, die volledig achter de Amerikaanse militairen staat nu deze in de strijd gewikkeld zijn.

door Bert van Panhuis

Lott betwijfelt op met deze luchtaanval een succes zal worden geboekt. Bij toekomstige aanvallen moeten twee doelen voorop staan: het ten val brengen van Saddam Hoessein en het beëindigen van Irak capaciteit om massavernietigingswapens te vervaardigen. Volgens Trott moeten bij Amerikaanse acties alle faciliteiten worden vernietigd die Saddam in het zadel blijven houden.

Twee Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben Clinton er met zoveel woorden van beschuldigd dat hij de acties tegen Irak heeft ondernomen om onder het afzettingsproces tegen hem uit te komen. Gerald Solomon zei dat de president de levens van Amerikaanse militairen in de waagschaal stelt voor zijn eigen politieke doeleinden. Volgens Solomon had Clinton al weken geleden iets tegen Saddam kunnen en moeten ondernemen. Bob Barr, lid van de justitiecommissie die Clinton heeft aangeklaagd zei: “Het is zeer verdacht. Alles is mogelijk met een wanhopige president.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden