'Leider Taskforce Chroom-6 onder vuur'

Militairen op luchtbasis Twenthe. Beeld anp
Militairen op luchtbasis Twenthe.Beeld anp

De man die door het ministerie van Defensie is aangesteld om een onderzoek te leiden naar het gebruik van kankerverwekkende verfstoffen, zou jarenlang als leidinggevende klachten erover hebben genegeerd.

Oud-medewerkers van Defensie zijn verbijsterd dat voormalig luchtmachtcommandant Freek Groen is gekozen tot leider van de Taskforce die de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf moet aanpakken. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Onveilig en ongezond
De ventilatie in spuitwerkplaats in hangar 17 van de luchtbasis Twenthe deugde niet, zo bleek eerder dit jaar, maar toch werkte het personeel in een vervuilde lucht.

De arbeidsinspectie waarschuwde meerdere malen en eiste verbetering van de ventilatie maar dit gebeurde niet. Uit stukken in handen van EenVandaag blijkt dat de leiding het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Dit gebeurde onder het bewind van Freek Groen.

Politieke verontwaardiging
In de politiek wordt verontwaardigd gereageerd op de aanstelling als leider van de Task Force CARC Freek Groen. Tweede Kamerlid Wassila Hachchi van D66 is tegen de benoeming.

Het ministerie van Defensie laat weten dat Groen 'een ervaren Luchtmacht Commodore met uitgebreide kennis en ervaring binnen diverse onderdelen van de defensieorganisatie is. Dit is de reden geweest om hem te vragen om aan de interne Taskforce leiding te geven.

De Taskforce begeleidt het proces en doet geen zelfstandig onderzoek. De Taskforce heeft ook geen invloed op de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden