Leider Opus Dei zalig verklaard

De tweede leider van de behoudende katholieke organisatie Opus Dei, de Spaanse priester Álvaro del Portillo (1914-1994), is zaterdag in Madrid zalig verklaard. Volgens de kerkleiding heeft Del Portillo 'heldhaftig geleefd' en onderscheidde hij zich door zijn 'trouw aan het evangelie, de Kerk en het leergezag van de paus".

De stichter van Opus Dei, Josemaría Escrivá de Balaguer, is in 2002 heilig verklaard. Zijn opvolger Álvaro del Portillo kon zalig worden verklaard na een wonderbaarlijke genezing van een nu 11 jaar oude Chileense jongen op voorspraak van 'don Álvaro'. Voor een heiligverklaring zijn meerdere wonderen nodig. Del Portillo gaf van 1975 tot zijn overlijden in 1994 leiding aan Opus Dei (latijn voor 'werk van God'). Paus Johannes Paulus II verhief Opus Dei in 1982 tot een zogeheten personele prelatuur, wat betekent dat de organisatie direct onder de paus valt en dat bisschoppen er niets over te zeggen hebben.

Zo'n 100.000 mensen, van wie 150 uit Nederland, woonden zaterdag in Madrid de zaligverklaring bij. Volgens een boodschap van paus Franciscus leert de zalige Álvaro "ons dat de eenvoud en het gewone dagelijkse leven een zekere weg tot heiligheid zijn". Opus Dei stelt zich ten doel om de christelijke boodschap te verspreiden dat iedereen geroepen is om heilig te worden. Daarbij gaat het er niet om de status van heilige te verkrijgen, maar het in de praktijk brengen van deugden zoals rechtvaardigheid, integriteit en solidariteit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden