Leider Korea inde 'giften', geen steekpenningen

SEOUL (AP) - Op de eerste dag van zijn corruptieproces heeft de vroegere Zuidkoreaanse president Chun Doo-hwan gisteren ontkend dat de miljoenen dollars die hij van bedrijven had ontvangen steekpenningen waren.

“Het waren politieke donaties, geen steekpenningen”, aldus de 65-jarige ex-generaal, die van 1980 tot 1988 president was. Volgens de openbare aanklager beschikte Chun over een geheim fonds van 900 miljoen dollar, waarvan minstens 245 miljoen afkomstig was van 43 zakenlieden, onder wie topdirecteuren van concerns als Samsung, Hyundai en Daewoo. In ruil daarvoor zou Chun de bedrijven overheidscontracten en andere gunsten hebben verleend.

In tegenstelling tot zijn voorganger, Roh Tae-woo, die in zijn lopende proces weigert zich door de aanklager of zijn verdedigers te laten verhoren, betwistte Chun nagenoeg alle punten van de aanklacht. Volgens Chun was het gebruik dat politici geld inzamelden onder zakenlieden. Hij zei het grootste deel van het geld gebruikt te hebben om zijn partij te financieren. “Het was destijds politiek gebruikelijk; daarom dacht ik niet dat het slecht was”, aldus Chun.

Eerder was verondersteld dat Chun het proces zou gebruiken om namen te noemen van personen, ook politici van de partij van de huidige president Kim Young-sam, die geld van hem ontvingen. Maar hij liet expliciet weten dat hij zou afzien van het noemen van namen. Toen de officier van justitie hem uitnodigde de namen te onthullen van politici en journalisten die geld van hem hadden gekregen, antwoordde Chun dat het beter zou zijn de lijst niet bekend te maken.

Aanklagers zeiden eerder dat Chun had erkend dat hij van 1990 tot vorig jaar oktober 110 miljoen dollar aan honderden invloedrijke personen had betaald in een poging zijn politieke comeback te orkestreren.

Een vooraanstaand politicus van de oppositie, Kim Dae-jung, verloor recent veel steun nadat hij had erkend dat hij 26 000 dollar had ontvangen van Roh.

De advocaat van Chun betoogde dat de aanklachten moeten worden afgewezen omdat ze te weinig speficiek zijn. “De beschuldigingen moeten worden ingetrokken, omdat zij niet specificeren wanneer, waar en hoe het geld is ontvangen”, aldus advocaat Chun Sang-suk. Rechtbank-president Kim Young-il droeg het OM op meer details voor te leggen voor hervatting van het proces op 15 april. De opdracht zou de zaak van het OM tegen Chun aanzienlijk kunnen verzwakken.

Chun zei dat hij een groot deel van het geheime doorsluizingsfonds had aangewend voor de campagne van Roh in 1987. Hij weigerde details te verstrekken, maar zei dat Roh's campagne in Seoul alleen al 78 miljoen dollar had gekost.

Politici deelden in het verleden op campagnebijeenkomsten openlijk pakjes bankbiljetten aan hun aanhangers uit. Zij besteedden ook enorme bedragen aan de financiering van sportactiviteiten en andere zaken die hen konden verzekeren van de kiezersgunst.

Chun werd naar de rechtbank gebracht vanuit een gevangeniskliniek, waar hij herstelt van een 26 dagen durende hongerstaking tegen de volgens hem door politieke motieven ingegeven vervolging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden