Leider grootste stam in Jemen roept om vertrek president

Jemen
De leider van de grootste stam van Jemen heeft zich achter de oppositie tegen president Ali Abdoellah Saleh geschaard. Sjeik Sinan Aboe Lohoem van de Bakeel-stam zei gisteren dat Saleh moet opstappen. Ook waarschuwde hij Saleh geen geweld tegen betogers meer te gebruiken.
De Bakeel hangen de gematigde zaidi-stroming binnen de sjiitische islam aan. Dat geldt ook voor de kleinere Hasjid-stam, waartoe Saleh behoort. Aboe Lohoem is de tot nu toe laatste in een rij van prominente Jemenieten die Saleh de rug toe hebben gekeerd. Eerder al keerden de stamhoofden van de Hasjid-stam, enkele hoge legerbevelhebbers, ministers, parlementsleden en diplomaten zich van hem af.

Saleh heeft geprobeerd verzet tegen zijn regime de wind uit de zeilen te nemen met schijnbare concessies, tot dusver zonder succes. Op andere momenten zette hij geweld in. Zo werden vorige vrijdag meer dan veertig betogers doodschoten. Het conflict in Jemen escaleerde daardoor en het bloedbad sterkte de demonstranten in hun overtuiging dat Saleh direct moet opstappen. Sinds woensdag geldt in Jemen de noodtoestand.

Bahrein
Ongeveer duizend demonstranten hebben in een sjiitisch dorp in Bahrein een protestmars gehouden, ondanks een verbod op openbare bijeenkomsten dat de regering heeft ingesteld. De betogers schreeuwden antiregeringsleuzen. De opstand van sjiieten in Bahrein tegen de soennitische heersers heeft tot nu toe aan zeker twintig mensen het leven gekost. De Bahreinse regering krijgt steun van een troepenmacht onder leiding van Saoedi-Arabië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden