Leider anglicanen doet in Afrika omstreden oproep: heb homo's lief

Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en leider van de Kerk van Engeland Beeld epa

De mondiale leider van anglicaanse christenen is op campagne in Afrika, met een controversiële boodschap. Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby roept zijn zuidelijke geloofsgenoten op 'Gods liefde te tonen' aan homoparen. Er wordt al gerept over een kerkscheuring.

Afrikaanse anglicaanse kerken hebben aanzienlijk meer moeite met homoseksualiteit dan de Kerk van Engeland, waar Welby ook leider van is. Veel Afrikaanse anglicanen zijn bovendien voorstander van anti-homowetten.

In een brief aan de leiders van de kerken noemen Welby en de aartsbisschop van York homo's 'Gods kinderen'. Ook verwijzen ze volgens The Telegraph naar een gezamenlijke verklaring uit 2005, waarin alle leiders zich uitspraken tegen 'het slachtofferen van en neerbuigend spreken over mensen wiens gevoelens zich richten op mensen van hetzelfde geslacht'. Welby begon woensdag aan een vijfdaagse rondreis over het continent.

Spanning over homo-thema's loopt steeds hoger op
De verschillende visies op homoseksualiteit vormen de grootste splijtzwam binnen de anglicaanse gemeenschap. Tot op zekere hoogte is diversiteit geen probleem. Nationale kerken genieten een zekere autonomie en hoeven niet altijd in de pas te lopen met Welby.

Ze hebben dus meer speelruimte dan bijvoorbeeld rooms-katholieke gemeenschappen - die moeten altijd gehoorzamen aan het Vaticaan. Anglicanen splitsten zich in de 16e eeuw af van Rome.

Aan de andere kant wordt de kloof tussen Britten en de Afrikanen steeds groter. Welby deinst er niet voor terug om de confrontatie te zoeken. Een groot deel van de Kerk van Engeland wil het kerkelijk homohuwelijk invoeren, maar een machtige minderheid weet besluiten vooralsnog te blokkeren.

'Britse homobisschoppen breken met evangelie'
Ook het recente besluit om in Engeland homo's toe te laten tot het bisschopsambt viel slecht in Afrika. De Nigeriaanse aartsbisschop Nicholas Okoh vertelde eerder deze maand aan Reuters dat het 'alle hoop op herstel en verzoening in de gemeenschap' zou kunnen 'verscheuren'.

In Oeganda heette het besluit 'een duidelijke breuk met het evangelie dat ons leven, licht en hoop bracht'. Primaat Stanley Ntagali noemde de openstelling voor homo's 'een aantasting van ons bijbelse geloof en de overeenstemming binnen de anglicaanse gemeenschap'. De primaat van de Keniaanse anglicaanse kerk vond dat zijn Britse broeders een knieval deden 'voor de seculiere vooroordelen van het Westen'.

Geestelijken die niet langer bij de anglicaanse gemeenschap willen horen, kunnen toetreden tot de rooms-katholieke kerk. Paus Benedictus introduceerde een regeling waardoor anglicaanse priesters (die niet celibatair hoeven te leven) een soort status aparte krijgen. Het is niet bekend hoeveel anglicanen daar gebruik van hebben gemaakt.

Aartsbisschop van York John Sentamu (l) en aartsbisschop van Canterbury Justin Welby (r), die samen een oproep doen aan hun Afrikaanse geloofsbroeders. Beeld afp
 
Het toelaten van homo-bisschoppen verscheurt alle hoop op herstel en verzoening in de anglicaanse gemeenschap
De Nigeriaanse aartsbisschop Nicholas Okoh
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden