Leiden test kamerverhuur aan studenten door bijstandsgerechtigden, en dat roept weerstand op

Het totale aantal Amsterdammers met een bijstandsuitkering is in 2015 afgenomen. Beeld anp
Het totale aantal Amsterdammers met een bijstandsuitkering is in 2015 afgenomen.Beeld anp

De gemeente Leiden wil dat bijstandsontvangers geld kunnen verdienen met de verhuur van leegstaande kamers. De vraag is of dat ook mag van Den Haag.

Judith Harmsen

Het Leidse gemeentebestuur wil bijstandsgerechtigden de mogelijkheid bieden om een zakcentje bij te verdienen. Wethouder Yvonne van Delft (werk en inkomen) wil hen de mogelijkheid bieden een leegstaande kamer te verhuren en hoopt daarmee ook de woningnood onder studenten aan te pakken. Maar zowel in Leiden als in Den Haag fronsen politici de wenkbrauwen over de bijstandshospita’s.

Het gaat in eerste instantie om een proef. Van 1 juli 2019 tot 1 juli 2020 kunnen mensen in de bijstand een jaar lang een kamer verhuren aan een woningzoekende student. Want de kamernood is groot in Leiden, zo luidt het. “We hebben vorig jaar gezien dat mensen zelfs op een camping zaten”, zei de GroenLinks-wethouder tegen radiostation Sleutelstad FM.

Stimuleren voor pilot

Alle bijstandsontvangers krijgen binnenkort een brief van de gemeente waarin ze van de mogelijkheid en de voorwaarden op de hoogte worden gesteld. Ze kunnen niet meer dan één kamer per woning verhuren en mogen maximaal 235 euro per maand vragen. Daarvan is 65 euro bedoeld als bijdrage aan de gas-, water- en elektriciteitsrekeningen. De overgebleven 170 euro mogen ze houden. Dit moet de bijstandsontvangers stimuleren om aan deze pilot deel te nemen. Van Delft: “We gaan eens kijken hoeveel mensen interesse hebben, hoeveel studenten interesse hebben, en of we de match kunnen maken.”

Toch is lang niet iedereen enthousiast over het plan, dat nog niet is voorgelegd aan de gemeenteraad. De Leidse raadsleden willen er graag een politieke discussie over voeren en vragen het college de beoogde proef alsnog met hen te bespreken.

Afgetrokken van uitkering

In de Tweede Kamer stelden Kamerleden van de VVD al schriftelijke vragen. “Dit geeft een verkeerd signaal af”, zegt Kamerlid Chantal Nijkerken. “Op deze manier help je niet om mensen te begeleiden naar betaald werk.” Bovendien vraagt de VVD zich af of het plan wel past in de landelijke wetgeving, want normaal gesproken worden alle extra inkomsten van bijstandsgerechtigden meteen afgetrokken van hun uitkering.

Maar het Leidse college van burgemeester en wethouders ziet deze kamerverhuur als een vorm van vrijwilligerswerk voor mensen in de bijstand, en ontkent dat in strijd is met de wet. Want voor vrijwilligerswerk mogen ook bijstandsgerechtigden een onkostenvergoeding ontvangen.

Het is nog onduidelijk of VVD-staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken en werkgelegenheid) in die redenering meegaat. Haar ambtenaren zoeken momenteel uit of het plan van de gemeente Leiden conflicteert met de landelijke wetgeving.

Lees ook:

‘Een bijstandsuitkering voor altijd’

Gemeenten laten zeker de helft van de bijstandsgerechtigden aan hun lot over. Ondanks de wettelijke verplichting hoeven deze mensen niet te solliciteren. Ze zijn opgegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden