Leiden plaatst ambtenaren in nv

De gemeente Leiden wil 20 procent van haar ambtenaren onderbrengen in een privaat bedrijf.

Leiden wil graag een ’regievoerende gemeente’ worden, vertelt een woordvoerder. En daarbij past geen log ambtenarenapparaat. Daarom wil het 20 procent van zijn ambtenaren onderbrengen in een privaat bedrijf, een nv waar het via aandelen nog zeggenschap over heeft.

Als alles gaat zoals gepland, gaat de ’overheids-nv’ op 1 januari 2010 van start. Buurgemeenten Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiderdorp overwegen te participeren in de instelling.

Het gaat om de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud aan de openbare ruimte, en de afvalinzameling. Uitvoerende taken, en dus is de gemeente niet bang voor het wegvallen van de publieke controle. „Wij maken goede prestatieafspraken met die nv. Het afval moet zoveel keer per week worden opgehaald, het gras zoveel keer per maand gemaaid. ”

De nieuwe nv zal niet mee hoeven doen met openbare aanbestedingen, vertelt de woordvoerder. Maar is het privatiseren van een bedrijf, zonder concurrentie toe te laten, geen recept voor ellende en stijgende managementsalarissen? „Ook daar kun je goede afspraken over maken.”

Het zal de gemeente juist een flinke besparing opleveren, verwacht hij.

Jan Boersma van de Abvo/Kabo weet al waar die besparing vandaan komt. „Sommige medewerkers van de reiniging gaan er in het huidige voorstel duizenden euro’s per jaar op achteruit. Dat is onaanvaardbaar.” Hij is druk in onderhandeling over een sociaal plan. „Wij gaan alleen akkoord als er iets wordt aangenomen met een lange looptijd, waarin de rechten van het personeel voor langere tijd zijn dichtgetimmerd.”

De stap van Leiden is niet per se ongebruikelijk: steeds meer gemeenten in Nederland besteden taken uit. Boersma: „Den Haag heeft bijvoorbeeld geen eigen afvalinzameling meer.” Maar het heeft hem wel verbaasd, dat Leiden juist nu met deze stap komt, terwijl er een maatschappelijk debat woedt over corporaties en andere semi-overheidsinstellingen.

„Nu zijn de salarissen voor het management binnen zo’n afvalorganisatie gerelateerd aan dat van de gemeentesecretaris. Dan kom je dus bij lange na niet aan de Balkenendenorm. Maar afvalverwerking is big business. Er zal best opwaartse druk komen in de salariëring van de hogere functies.”

Boersma is bovendien bang dat op termijn de NV dingen uitbesteedt aan commerciële reinigingsbedrijven. „Dus wij zeggen: overtuig ons eerst van de nut en noodzaak van deze operatie, dan valt er te praten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden