Leiden ontzet over sluiten Fietspoint

Ontslagen medewerkers: Je hebt een band met de klanten, je bent soms een halve psycholoog

DORIEN PELS

Net nog was er een klant die een doos tompoezen kwam brengen. In de werkruimte achter de toonbank, waar permanent aan fietsen wordt gesleuteld, staan ook twee kerststerren, eveneens cadeau gekregen.

Zó erg vinden Leidenaren het dat de fietsenstallingmedewerkers op straat komen te staan, het gaat er de hele dag over. Twee weken geleden moesten de eigenaren van de stalling, Eric en Harold Oldenburger, ontslag aanvragen voor de twaalf mensen die de fietsenstalling van 's ochtends vroeg tot een kwartier na de laatste trein bemensen.

Fietsenmaker Ton Siera: "Ik heb ze wel gehad, de werkende moeders bijna in tranen met een kapotte fiets. Wij nemen die zorg weg. Wij maken die fiets terwijl zij werken zodat ze op tijd op de crèche kunnen zijn. Je bent soms een halve psycholoog." Bedrijfsleider John van Kempen: "Of je iedere ochtend een vrolijk of chagrijnig gezicht ziet, dat maakt uit hoor. Dat straalt ook af op de NS."

Ton werkt samen met zijn vrouw Astrid Siera in de stalling. De een staat bij de ene ingang, aan de centrumkant, de ander aan de kant van de universiteit. Er is ook altijd een derde collega die vliegende keep speelt als het druk is. Tussen het uitdelen van stallingsbonnetjes repareren ze fietsen. Astrid Siera: "Ik werk hier vanaf mijn zestiende, toen mijn vader de stalling beheerde. Ton en ik hebben twee kinderen, een koophuis. Ik kan het nog helemaal niet bevatten."

Oldenburger heeft geïnvesteerd in een warmtegordijn en een straalkachel zodat het op deze koude dag toch nog redelijk te doen is in de kelder van het station. Harold Oldenburger: "Twintig jaar geleden waren stallinghouders mensen in lange grijze stofjassen. Wij geven onze mensen trainingen. We hebben meegedacht aan het concept van het Fietspoint, uren hebben we erin gestoken. Dat zou landelijk dé look worden. Maar daar willen de NS nu blijkbaar weer van af."

Oldenburger beheert de stalling en huurt daarnaast ruimte voor commerciële activiteiten. De NS betalen op hun beurt mee aan het personeel voor de stalling. Zo is het in de meeste stationsstallingen geregeld. Maar juist hierover ontstond een juridisch conflict. Oldenburger: "De NS kondigden vorig jaar aan dat ze alleen nog maar betaalden voor één persoon in de stalling. Wij vinden dat onverantwoord. We willen op zijn minst een afbouwregeling, zodat we er zelf iemand bij kunnen zetten." Uiteindelijk verloor Oldenburger in hoger beroep de rechtszaak tegen de NS. "Wij hebben in afwachting van dat hoger beroep op de oude voet onze rekeningen betaald, alsof we nog wel die vergoeding kregen voor twee man in de stalling. Dat nam de rechter ons kwalijk."

Ondertussen zeggen de NS overal in het land contracten op met uitbaters van fietsenstallingen. Een woordvoerder van de NS vindt de fietsenstalling Leiden een geval apart: "Het is Oldenburger die naar de rechter is gestapt en heeft verloren. Het is zijn verantwoording dat het personeel zijn baan kwijt raakt."

Moeizaam is de relatie al jaren. Zonder overleg met Oldenburger is er op het station een gratis bewaakte fietsenstalling gekomen, waaraan ook de gemeente Leiden en ProRail mee betalen. Het aantal klanten dat naar het Fietspoint kwam, waar het stallen 1,20 euro kost, kelderde. Oldenburger: "Dat was natuurlijk moeilijk concurreren. Maar we hebben toch de omzet weer weten op te krikken. Mensen komen weer. Met de reparaties erbij zijn we een winstgevend bedrijf." Naast deze stalling beheren de broers ook de stallingen op de stations in Alphen aan de Rijn en Weesp. "We kunnen deze mensen daar onmogelijk kwijt."

Wrang is het dat juist Fietspoint Leiden door de NS in oktober ter promotie voor de OV-fiets werd uitgekozen, toen het contract al was opgezegd. Het was Harold Oldenburger zelf die de net aangetreden hoogste baas van de NS, Ton Huges, het fietssleuteltje mocht overhandigen. "Omdat het er netjes uitziet bij ons, wat dacht je. Ik heb hem gevraagd of ik contact kon opnemen, om nog een keer te praten. Ik kreeg een briefje terug van een secretariaat met de mededeling dat de NS niets voor ons kunnen doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden